17.06.2005 / 14 :43 / APS / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Ministerie venw

Schultz opent vernieuwd natuurgebied Klein Profijt

Natuur de grote winnaar in Klein Profijt

Herstel en uitbreiding van zeldzame zoetwatergetijdennatuur, dat is het resultaat van werkzaamheden in het gebied Klein Profijt, nabij Rhoon. Staatssecretaris Melanie Schultz van Haegen van Verkeer en Waterstaat, opent op maandag 20 juni 2005 samen met het Stichting Het Zuid-Hollands Landschap en Deltanatuur het natuurgebied Klein Profijt. De Dichter des Vaderlands, Driek van Wissen, en kinderen van de Julianaschool uit Rhoon, winnaar van de gedichtenwedstrijd Klein Profijt, zijn aanwezig om hun gedichten voor te dragen.

Behoud en herstel van unieke getijdennatuur In het project Klein Profijt komen doelstellingen voor een goede waterkwaliteit vanuit Europese richtlijnen als de Kaderrichtlijn Water en de Vogel- en Habitatrichtlijn samen. Het project draagt bij aan een goede waterkwaliteit voor de Kaderrichtlijn Water. Zoetwatergetijdennatuur is zeldzaam in Nederland, maar ook in de rest van Europa. Aan het behoud en de versterking van getijdennatuur wordt in het (inter)nationaal natuurbeleid een hoge prioriteit gesteld. Het natuurgebied Klein Profijt is één van de waardevolste natuurgebieden langs de Oude Maas en is daarom aangewezen in het kader van de Habitatrichtlijn.

Dynamiek Aan de rand van Klein Profijt is sinds februari 2005 ruimte gemaakt voor nieuwe zoetwatergetijdennatuur door een slibdepot af te graven. Dit slibdepot was een erfenis uit het verleden, toen er tussen 1950 en 1970 vervuild rivierslib werd gestort. Op de plaats van het depot is een geul aangelegd die aansluit op de bestaande kreken in Klein Profijt. De dynamiek in het achterliggende natuurgebied wordt hierdoor vergroot. Vele bijzondere dieren- en plantensoorten profiteren hiervan. Wat te denken van het kleurige ijsvogeltje, de kluut en het zomerklokje! Op de plaats waar eerst het depot lag, ontstaat 6 hectare nieuwe zoetwatergetijdennatuur met ondiep water, slikplaten en riet- en biezenvelden.

Cultureel erfgoed In Klein Profijt bevindt zich één van de weinige nog in werking zijnde buitendijkse eendenkooien van Zuid-Holland. De kooiplas was zo ondiep geworden dat er 's zomers met een dieselpomp rivierwater moest worden aangevoerd om de plas op peil te houden. Ondiep water kan, vooral bij warm weer, leiden tot een slechte waterkwaliteit. Om de eendenkooi weer in goede staat te brengen is de kooiplas weer op diepte gebracht. Ook worden de beschoeiingen, rietschermen en vangpijpen hersteld.

Sponsoring Het afgraven van het slibdepot en de ontwikkeling van nieuwe getijdennatuur in Klein Profijt is uitgevoerd in opdracht van Rijkswaterstaat Zuid-Holland, Deltanatuur en Stichting Het Zuid-Hollands Landschap, die een deel van het project financieren. Het project kon alleen worden gerealiseerd dankzij de bijdragen van andere organisaties die de natuur een warm hart toedragen, namelijk: Wereld Natuur Fonds, VSB-fonds, Nationale Postcode Loterij en de Provincie Zuid-Holland.