Vereniging Nederlandse Gemeenten

Kabinet trekt extra geld uit voor luchtkwaliteit.

Het kabinet trekt tot 2010 300 mln extra uit voor maatregelen om de luchtkwaliteit te verbeteren. De VNG heeft herhaaldelijk aandrongen bij de Staatssecretaris en bij de Tweede Kamer om extra middelen beschikken stellen om op nationaal niveau extra maatregelen te nemen.

Het kabinet neemt de volgende extra maatregelen: Er komt een subsidieregeling om achteraf roetfilters in te bouwen in bestaande vrachtauto's, bestelauto's, personenauto's, diesellocomotieven, binnenvaartschepen en mobiele machines; De subsidieregeling voor roetfilters gaat ook gelden voor nieuwe bestelauto's en taxi's;
Schoner lokaal vervoer in gemeenten en provincies, zoals schone bussen en vuilniswagens, zal worden gestimuleerd;
Er komt een structurele financiering van de stimuleringsregeling om schone Euro-4/5 vrachtauto's sneller de weg op te krijgen. Dat gebeurt middels de Milieu Investeringsaftrek (MIA).

Een gedeelte van het geld zal toegevoegd worden aan de gemeentelijke ISV-budgetten, zodat gemeenten op lokaal niveau aanvullende maatregelen kunnen treffen.

Daarnaast is in het kabinet overeenstemming bereikt hoe het nieuwe Nederlandse Besluit luchtkwaliteit eruit moet komen te zien. Het kabinet kiest voor een soepeler interpretatie van de Europese richtlijn, waarbij het aandeel van zout en zeezand niet meer wordt meegerekend bij de norm voor fijn stof. Daarnaast versoepelt het kabinet de regels door in te steken op een saldobenadering. Dit betekent dat zelfs een bouwplan dat leidt tot meer vervuiling mag doorgaan als het in een groter gebied maar niet leidt tot een verslechtering van de lucht. Om gemeenten te ondersteunen bij de uitvoering van het nieuwe besluit zal binnen kort een helpdesk ingericht worden, waarschijnlijk bij INFOMIL.

In september zal het kabinet de Tweede Kamer nader informeren over de aanpak van luchtkwaliteit en het pallet van maatregelen.