AutoRai

Print

Hyundai Sonata 3.3i V6: serieus alternatief

(20-6-2005)
Het vlaggenschip van de nieuwe Hyundai Sonata meert af in Nederland: de 3.3i V6 StyleVersion. Hij is bedoeld voor veeleisende automobilisten die met stijl en klasse voor de dag willen komen, maar financieel graag met beide benen op de grond blijven. Voor de zeer aantrekkelijke prijs van 33.995 euro biedt deze Sonata een comfortabele, soepele en fluisterstille zescilinder, een surplus aan kracht en een luxe uitrusting die een zakelijke topauto waardig is.

De aluminium zescilindermotor in de Sonata maakt deel uit van een compleet nieuwe en vooral moderne generatie krachtbronnen van Hyundai. Net als bij de viercilinder 2.4i CVVT van de Sonata is ook bij deze V6-motor een elektronisch geregelde continu variabele kleptiming (CVVT) toegepast. Verder heeft de V6 een variabel inlaatkanaal; innovatieve technologie die ervoor zorgt dat de motor bij elk toerental gretig op het gas reageert én toch relatief zuinig met de brandstof omgaat met een gemiddeld gebruik van 1 liter op 10,1 kilometer.

De bestuurder van de Sonata 3.3i V6 voelt zich altijd en overal heer en meester. Dat komt door de ruimte, de riante zit in de goede ondersteuning biedende stoelen én de geruststellende gedachte dat er altijd voldoende reserve is om vlot en veilig te kunnen inhalen. De motor levert een vermogen van 235 pk (173 kW) bij 6.000 toeren per minuut en een maximale trekkracht van 304 Nm bij slechts 3.500 toeren per minuut. De Sonata sprint in slechts 7,8 tellen van stilstand naar 100 km/uur. De topsnelheid is begrensd op 230 km/uur.

De Hyundai Sonata 3.3i V6 wordt alleen in de StyleVersion aangeboden; het meest luxueuze uitrustingsniveau. Dat betekent een surplus aan comfort. De auto is standaard voorzien van een elektronisch gestuurde vijftrapsautomaat waarmee ook sequentieel (H-Matic) kan worden geschakeld.

De Hyundai Sonata 3.3i V6 StyleVersion heeft verder zaken als climate control, cruise control, lichtmetalen 17-inch wielen, elektrisch verstelbare en verwarmbare buitenspiegels, ruitenwisserontdooier, elektrisch te bedienen zijruiten en centrale vergrendeling met afstandsbediening. Naar wens kan de Sonata worden uitgerust met een in het dashboard geïntegreerd zeer geavanceerd audiosysteem, voorzien van een lcd-scherm mét navigatie én een cd-wisselaar met afstandsbediening.

Daarnaast heeft de Hyundai Sonata 3.3i V6 tal van extraâs die zelfs bij hoger geprijsde klassengenoten nog geen gemeengoed zijn. De uitrusting omvat onder meer lederen bekleding, stoelverwarming voorin, een elektrisch verstelbare bestuurdersstoel en een verstelbare middenarmsteun met opbergbox.

Het uitgebreide veiligheidspakket van de Hyundai Sonata 3.3i V6 bestaat uit zes airbags, actieve hoofdsteunen voorin, een automatisch dimmende binnenspiegel, ABS met EBD, Electronic Stability Program en Brake Assist Systeem (ESP met BAS).

De Hyundai Sonata straalt hoge kwaliteit uit in bouw en afwerking. Aan alles is te merken dat het Koreaanse merk de lat hoog heeft gelegd. Niet voor niets geeft Hyundai 3 jaar volledige garantie zonder kilometerbeperking. Bij de vormgeving van de auto is nadrukkelijk ingespeeld op de Europese smaak.
Er is al een Sonata vanaf 23.995 euro. Begin 2006 is de Sonata ook leverbaar met een 2.0 CRDi-dieselmotor en een 2.0i CVVT benzinemotor.