Gemeente Geldermalsen

Unieke prestatie Geldermalsen bij uitvoering Wet werk en bijstand 2004

De gemeente Geldermalsen is, net als alle andere gemeenten in ons land, verantwoordelijk voor de uitvoering op lokaal niveau van de Wet werk en bijstand. Geen eenvoudige taak gelet op de complexiteit van de wetgeving, de omvang de werkzaamheden en de forse geldstromen die hiermee gemoeid zijn.

Voor wat betreft het jaar 2004 gaat het om:

* Uitkeringen: 1.820.802,--

* Reïntegratieactiviteiten: 503.388,--

* Bijzondere bijstand: 171.034,--

___________
2.495.224,--

Vanuit het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid wordt nauwgezet toegezien op een goede uitvoering. De gemeente moet jaarlijks verslag uitbrengen, vergezeld van een oordeel van de gemeenteraad en een positieve verklaring van de accountant. Het is gebruikelijk, dat een accountant altijd wel één of meerdere verbeterpunten aandraagt. Dit wordt dan vrij zwaar vertaald in financiële fouten of onzekerheden. Het ministerie accepteert deze ook, maar hanteert daarbij een zogenaamde tolerantiegrens van 1% van de totale uitgaven verstrekt aan uitkeringen. De praktijk leert landelijk, dat het vrijwel onmogelijk is binnen deze norm te blijven. Dit laatste maakt het resultaat van de gemeente Geldermalsen voor wat betreft het jaar 2004 bijzonder uniek. De accountant heeft namelijk aangegeven, dat hij in zijn definitieve verslag zal aangeven, dat er geen financiële fouten of onzekerheden zijn geconstateerd. De gemeenteraad zal zich op 28 juni a.s. over het verslag van 2004 uitspreken.

Vanzelfsprekend zijn zowel het college als de medewerk(st)ers van de afdeling Sociale Zaken bijzonder trots op deze prestatie. Beter kan het niet, maar de doelstelling voor wat betreft het jaar 2005 is natuurlijk minimaal hetzelfde resultaat.