AutoRai

Print

Bertram en Vahstal winnen race Porsche GT3 Cup Challenge

(20-6-2005)
Regen, gecombineerd met een startveld vol Porsche GT3 Cup-bolides op slicks, levert een spectaculaire race op. Dat is de conclusie na de eerste van twee races van de McGregor Porsche GT3 Cup Challenge tijdens de Marlboro Masters op Circuit Park Zandvoort. De ene na de andere inhaalactie volgde elkaar op, gecombineerd met diverse slippartijen op het gladde asfalt. Rory Bertram en Paul Vahstal kwamen na een mooie inhaalrace als winnaars over de finish.

Bij de start van de race op zaterdagmiddag was het nog droog, zodat alle deelnemers op profielloze Michelin-banden aan hun wedstrijd begonnen. De race was echter nog nauwelijks begonnen toen de eerste regendruppels neerdaalden. Duncan Huisman lag aanvankelijk op kop, voor de van pole position vertrokken Sebastiaan Bleekemolen. Beiden gleden op het steeds gladder wordende asfalt van de baan. Tom Coronel was de man van de race. Hij stuurde zijn in McGregor-kleuren gespoten Porsche GT3 Cup vanaf de elfde startpositie naar de kop van het veld. Achter Tom Coronel vochten Rory Bertram, Toms tweelingbroer Tim Coronel en de later aangesloten Paul van Splunteren om de tweede plaats, een duel dat door Van Splunteren werd gewonnen. Hij bekroonde daarmee een mooie inhaalwedstrijd.

Rory Bertram reed als derde de pits in voor de verplichte rijderswissel, zijn teamgenoot Paul Vahstal hervatte de wedstrijd na een prima pitstop als eerste. Hij moest zijn eerste plek gedurende de race afstaan aan Evan Kersbergen, die als eerste over de finish kwam. Vahstal en Bertram wonnen echter het teamklassement, aangezien Kersbergens teamgenoot Sebastiaan Bleekemolen na zijn slippartij in de eerste race op een ronde werd gereden.

âIk begon de race als negende, waarna ik mij in de regen naar voren kon vechtenâ, blikte Rory Bertram op zijn wedstrijd terug. âIk reed als derde de pits in, Paul hervatte de race als eerste. Dat was kortom een perfecte pitstop!â Paul Vahstal hoorde pas na afloop van de race dat hij gewonnen had. âIk wist niet dat het team van Kersbergen een ronde achterstand had.â Olaf Manthey reed van de laatste naar de tweede plaats. Zijn slechte uitgangspositie kwam deels door de glijpartij van zijn teamgenoot Duncan Huisman en deels door een mindere pitstop. âHet was een superraceâ, vond de Duitse coureur.

De derde plaats was voor Robert van den Berg en zijn nieuwe teamgenoot Bas Schothorst. Robert reed een fraaie inhaalrace, waarbij hij van de veertiende plek opklom naar de zevende plaats. âEn dat ondanks problemen met de koppeling, waardoor ik een slechte start maakte, en een spinâ, aldus de coureur.
Bas Schothorst begon zijn race als voorlaatste. âOnze pitstop ging niet goedâ, blikte hij terug. âIk kon diverse tegenstanders passeren, daarnaast schakelden enkele rijders zichzelf uit. Zo kon ik mij naar voren vechten. Ik ben echt vreselijk blij met deze podiumplaats want ik rijd vandaag mijn eerste meters met deze Porsche.â