CDA

20-06-05
Van Haersma Buma: TBSers bij twijfel niet op verlof

Afgelopen week is in de Tweede Kamer een lang spoeddebat gehouden nadat een ontsnapte TBSer werd aangehouden, en ervan wordt verdacht een moord te hebben gepleegd na zijn vlucht tijdens een begeleid verlof.

Tijdens het debat heeft Tweede-Kamerlid Sybrand van Haersma Buma onderstreept dat deze gruwelijke gebeurtenis aanleiding moet zijn voor de Kamer en de minister om samen het stelsel van TBS opnieuw onder de loep te leggen en te bezien hoe en waar het stelsel aangepast kan worden. Het is vreselijk dat dit is gebeurd. Nog geen jaar geleden hebben we als Kamer het systeem gewijzigd juist om dit te voorkomen. Nu is het toch gebeurd en nu zullen we opnieuw moeten kijken hoe de teugels strakker kunnen worden aangetrokken, omdat de veiligheid van de samenleving centraal moet staan, aldus Van Haersma Buma.

Het Kamerlid benadrukte verder dat het slechtste wat de politiek nu kan doen is het hele stelsel van TBS in de emotie van deze schokkende gebeurtenis overboord te gooien. Van Haersma Buma: Het alternatief is dan dat de huidige TBSers na een jaar of tien celstraf weer nog net zo gek op straat belanden. Dit is vanzelfsprekend geen optie. Wel moeten we al het mogelijke doen om de risicos van recidiverende TBSers te minimaliseren. Die plicht hebben we met elkaar richting de samenleving. Meer nog dan al het geval was zal het uitgangspunt moeten zijn bij proefverlof: bij twijfel niet doen! Ook zal bij zedendelinquenten met een blijvend gevaar van recidive en een kleine kans op herstel sneller overgegaan moeten worden tot het plaatsen op een long-stay-plaats.

Tijdens het debat gaf ook de minister aan dat het stelsel aangepast moet worden om de risicos voor de samenleving zo klein mogelijk te maken. Donner gaf hierbij aan maatregelen voor zowel de korte als de lange termijn op te stellen en de Kamer hier zo snel als mogelijk te informeren. De overgrote meerderheid van de Kamer vond dat de minister een overtuigend verhaal had en een motie van wantrouwen van de LPF en Wilders werd dan ook door geen enkele andere fractie ondersteund. Wel nam de Kamer zich voor om ook zelf het TBS-stelsel te gaan onderzoeken om te kijken hoe het nog aangescherpt en verbeterd kan worden. Het is goed dat wij als Kamer ook zelf de verantwoordelijkheid nemen en de toekomst van de TBS gaan onderzoeken, aldus Van Haersma Buma. Ook minister Donner omarmde het initiatief van de Kamer tot een parlementair onderzoek.