Gemeente Nieuwegein

Gemeente verkoopt grond Prof. Dr. Hesselaan 4 aan Sirat

Het college heeft in principe besloten het perceel aan de Prof. Dr. Hesselaan 4 te verkopen aan Sirat, voorheen bekend als het Marokkaans Cultureel Centrum (MCC). Het gaat daarbij om de grond en niet om het gebouw (Springbok), dat vanwege achterstallig onderhoud op de nominatie voor sloop staat. De gemeente is al enige tijd in gesprek met Sirat over een nieuwe locatie voor hun activiteiten. Op dit moment maakt Sirat gebruik van het pand aan de Hildo Kropstraat 29a. Dit is in strijd met het bestemmingsplan en brengt risico's voor de brandveiligheid met zich mee. Een locatieonderzoek van de gemeente heeft uitgewezen dat drie locaties geschikt zijn voor de activiteiten van Sirat. Uiteindelijk heeft Sirat de keuze laten vallen op het perceel aan de Prof. Dr. Hesselaan.
Locatieonderzoek
De gemeente heeft in december 2004 vastgesteld dat een cultureel centrum in het pand aan de Hildo Kropstraat 29a niet mogelijk is. Vervolgens is het bestuur van Sirat op zoek gegaan naar een andere (eigen) ruimte. Ze gaf er de voorkeur aan een stuk grond te kopen en daarop een geschikt pand te bouwen of een gebouw van de gemeente te huren. Op basis van de randvoorwaarden van Sirat heeft de gemeente ter ondersteuning een locatieonderzoek gedaan. Vijftien locaties, die in aanmerking zouden kunnen komen, zijn doorgelicht op de volgende aspecten:


* Past de bestemming binnen het bestemmingsplan;
* Ligging nabij het centrum;

* Bereikbaarheid voor verschillende soorten vervoer;
* Voldoende parkeermogelijkheden;

* Is de locatie Bouwrijp;

* De kosten van het bouwrijp maken;

* Maatschappelijke haalbaarheid;

* Overige bijzonderheden.

Na de doorlichting bleven er drie mogelijke locaties over: een locatie aan de Newtonbaan, het Jukoterrein aan de Hildo Kropstraat én de Prof. Dr. Hesselaan 4.
Voor de locatie aan de Newtonbaan worden al gesprekken gevoerd met een andere gegadigde, het Jukoterrein zou te hoge kosten met zich meebrengen en het duurt naar verwachting nog twee jaar voordat het opgeleverd kan worden aan een andere partij. De keuze van Sirat is daardoor uiteindelijk gevallen op de locatie Prof. Dr. Hesselaan 4. De gemeente kan zich hier goed in vinden, vooral ook omdat het een oplossing is voor de lange termijn.

Nieuw gebouw
Het gebouw en grond aan de Prof. Dr. Hesselaan 4 zijn eigendom van de gemeente.
De gemeente verkoopt aan Sirat alleen de grond, die bouwrijp wordt opgeleverd. Het gebouw van de Springbok wordt daarvoor eerst nog gesloopt. Een nieuw gebouw op de plek van de Springbok kan volgens de gemeente bijdragen aan een beter aangezicht van de wijk. Daarnaast draagt een gebouw dat intensief wordt gebruikt bij aan meer sociale controle.

Bouwvergunning
Na de verkoop gaat de gemeente in gesprek met Sirat en een architect over een nieuw gebouw. Sirat wil in het nieuwe pand onder andere de volgende activiteiten onderbrengen: taalcursussen, huiswerkbegeleiding, gebedsruimte en voorlichting over gezondheid, wetgeving, onderwijs en arbeid. Dit past binnen het bestemmingsplan, maar voor de bouw van een nieuw pand is wel een bouwvergunning nodig. De aanvraag voor deze bouwvergunning wordt behandeld volgens de normale procedures en het bouwplan wordt te zijner tijd ter inzage gelegd.
Op korte termijn heeft de gemeente een gesprek met het bestuur van Sirat om te bekijken waar zij, totdat het nieuwe pand er staat, hun activiteiten kunnen voortzetten. Een mogelijkheid is om gebruik te blijven maken van het pand aan de Hildo Kropstraat 29a. De eisen om de brandveiligheid te garanderen blijven dan gelden: niet meer dan 50 mensen tegelijkertijd in het pand en maximaal 10 kinderen.
Informeren bewoners Hildo Kropstraat e.o.
De gemeente is bezig met een project om samen met de politie, bewoners en ondernemers de problemen in de Hildo Kropstraat en omgeving aan te pakken. Uitgangspunt van dit project is dat partijen elkaar goed informeren over zaken die er spelen in de wijk. De bewoners in het gebied worden dan ook via de projectgroep en een nieuwsbrief geïnformeerd over de verkoop. Daarnaast wil Sirat haar vestiging aan de Prof. Dr. Hesselaan goed laten verlopen en wil ze graag kennismaken met de buurt en zichzelf voorstellen. Daarom organiseert Sirat voor de toekomstige buren een kennismakingsavond. De gemeente juicht dit soort initiatieven toe omdat het bijdraagt aan een goede verstandhouding in de buurt en aansluit bij de uitgangspunten van Nieuwegein Kiest. De gemeente is voor deze avond ook uitgenodigd.

Invoerdatum 20-6-2005