Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Meerderheid Nederlanders wenst seksleven te verbeteren

Tweederde denkt dat praten over seksleven een positieve invloed heeft

Capelle a/d IJssel, 20 juni 2005. TNS NIPO heeft in opdracht van Pfizer, producent van onder meer Viagra, onderzocht of Nederlanders tevreden zijn met hun seksleven en naar wat zij zullen doen om de kwaliteit ervan te verbeteren. Hiervoor is samengewerkt met seksuoloog Vera Steenhart. Zij is de mede-initiator van het Seksuele Quotiënt op www.erectieplein.nl, een test om de tevredenheid met het seksleven te meten en de bespreekbaarheid te vergroten. Uit het onderzoek blijkt dat één op de zes Nederlanders ontevreden is met hun seksleven. 91% van de ontevreden mensen, en opvallend bijna 40% van de tevreden mensen, wil hun seksleven verbeteren. Vooral mannen klagen meer dan vrouwen en willen vaker verbetering. Het merendeel van de respondenten vindt 'praten over hun seksleven' een goede oplossing om verbetering aan te brengen en denkt dat het een positieve invloed heeft op hun seksleven. Slechts 4 op de 10 Nederlanders zou dit ook daadwerkelijk bespreken met hun partner en maar 6% met een professionele hulpverlener. Van alle respondenten heeft 4% (of hun partner) een erectiepil gebruikt.

Voor het onderzoek zijn 572 mensen ondervraagd (ouder dan 18 jaar). De ondervraagden vinden een goed seksleven belangrijk en geven afgerond een 7 voor de mate van belangrijkheid. Het belang van een bevredigend seksleven is voor mannen (7,2) groter dan voor vrouwen (6,7). Jongeren hechten meer waarde aan een bevredigend seksleven dan 55 plussers (7,5 versus 6,2).

Positieve invloed van praten op kwaliteit seksleven Vooral 'praten met een partner' en 'meer tijd voor elkaar vrij maken' zijn de meest genoemde acties die mensen zouden ondernemen om hun seksleven te verbeteren. Slechts 1 op de 5 geeft aan dat ze niets zouden doen. Hoewel tweederde van de respondenten denkt dat praten over hun seksleven met hun partner een (zeer) positieve invloed kan hebben op de kwaliteit ervan, geeft slechts 4 op de 10 mensen op de vraag 'wat zou je ondernemen om je seksleven te verbeteren' aan dit te doen. Opvallend genoeg zijn het vooral de respondenten die al tevreden zijn met hun seksleven die van mening zijn dat praten een positieve invloed heeft op het seksleven. Vera Steenhart: "Samen praten over je seksleven kan harmonie in je relatie brengen en een nieuwe impuls geven aan je seksleven. Om het partners makkelijker te maken over hun seksleven te praten, heb ik in samenwerking met Pfizer de oorspronkelijk Braziliaanse Seksuele Quotiënt (SQ)vertaald voor Nederland en een test voor partners toegevoegd. De SQ-test geeft inzicht in de tevredenheid met je seksleven. Partners kunnen de test afzonderlijk van elkaar anoniem invullen op de website erectieplein.nl. Daarna kunnen zij de resultaten, en vooral de verschillen, eerst met elkaar en eventueel later met hun huisarts of seksuoloog bespreken.

Seksleven met professionele hulpverlener bespreken is moeilijk Van alle ondervraagden die van mening zijn dat hun seksleven positief wordt beïnvloed door erover te praten, zou 92% dit met hun eigen partner bespreken,15% met een vriend(in) en slechts 12% met hun huisarts. Het blijkt namelijk dat ruim de helft van alle respondenten het moeilijk vindt om met een professionele hulpverlener (huisarts, psycholoog of seksuoloog) over hun seksleven te praten. Eenderde geeft zelfs aan dat ze met niemand makkelijk over seks kunnen praten. Ouderen (1 op de 3) kiezen in vergelijking met jongere groepen (minder dan 1 op de 10) vaker voor een gesprek met de huisarts om het seksleven te bespreken. Ouderen vinden het dan ook relatief gemakkelijker om dergelijke problemen met een hulpverlener te bespreken. Vera Steenhart: Dat lijkt samen te hangen met de mate waarin men verwacht dat een gesprek een positief effect zal hebben. Ik ben verbaasd over het geringe aantal mensen dat hun seksuele problemen bespreekbaar maakt met hun huisarts. Seksuele problemen zijn heel normaal, vooral als men ouder wordt of langer bij elkaar is. De manier waarop je ermee omgaat, bepaalt of de relatie verdiept, ontwikkelt, stagneert of verslechtert. Met een goed gesprek over seks valt veel te winnen!

Tevredenheid met erectie en gebruik van erectiepillen Een ruime meerheid van de Nederlanders (81%) is tevreden over de erectie (van hun partner). 60% is vrijwel altijd tevreden over de erectie. Opmerkelijk is dat vrouwen minder tevreden zijn over de erectie van hun partner (77%) dan mannen zelf (85%). 62% van de 55-plussers geeft aan tevreden te zijn over de erectie (van hun partner). Van alle Nederlanders heeft 4% (of hun partner) een erectiepil gebruikt.