Stadsdeel Zeeburg

Ondertekening intentieverklaring ouder- en kindcentrum

Op 16 juni 2005 heeft stadsdeelwethouder Jeugd, Fatima Elatik, met de samenwerkende organisaties de Intentieverklaring OKC Zeeburg ondertekend. Stadsdeel Zeeburg is samen met de centrale stad van de gemeente Amsterdam verantwoordelijk voor een goed en samenhangend volksgezondheidszorgbeleid. Met het oprichten van een Ouder- en Kindcentrum (OKC) ondersteunt het stadsdeel dit beleid.

Het OKC maakt onderdeel uit van de Regiegroep Jeugd. Het OKC moet de plek worden waar kinderen met een zorgvraag vroegtijdig betere zorg en hulp krijgen. Zoals het Matchnet de plek is waar de regie voor de zorg van de 12+ kinderen plaats vindt, zo zal het OKC zich ontwikkelen tot de plek voor de regie van de leeftijdsgroep tot 12 jaar. Het OKC signaleert en verwijst door naar de juiste instanties.

Het OKC is een plek waar alle ouders vanaf de zwangerschap tot en met de basisschoolleeftijd terecht kunnen met alle vragen over de ontwikkeling van hun kind. In het OKC zijn alle organisaties vertegenwoordigd die met ouders en jonge kinderen werken. Dit zijn:
* de consultatiebureaus

* de verloskundigen

* de kraambureaus

* het opvoedpunt van Welzijn aan het IJ

Naast deze basisorganisaties zijn in Stadsdeel Zeeburg ook MDSO, Altra en BJAA regio Oost en partners betrokken. Ook spelen de basisscholen een rol bij de OKC ontwikkeling. Speciale aandacht gaat hierbij uit naar de voorscholen.