Provincie Limburg

Herijking plan van aanpak vitaal platteland Zuid-Limburg rijp voor overleg

Uitvoeringsprogramma krijgt update

Het bestaande uitvoeringsprogramma voor het landelijk gebied van Zuid-Limburg krijgt een aanscherping en actualisatie in de Herijking Plan van Vitaal Platteland Zuid-Limburg. Gedeputeerde Staten gaan deze update bespreken met de gebieds¬commissies Parkstad Limburg, Maastricht en Mergelland en Westelijke Mijnstreek. Zij zijn het die op basis van concrete doelstellingen de uitvoering in de komende jaren oppakken. Met het realiseren van de doelstellingen van de herijking in de periode 2007 tot 2015 zal ongeveer 262 miljoen in het Zuid-Limburgse landelijk gebied worden geïnvesteerd.

Basis voor de herijking is het bestaande beleid voor het gebied, vastgelegd in het Provinciaal Omgevingsplan Limburg (POL) en qua uitvoering in het Plan van Aanpak Zuid Limburg Vitaal Platteland. Grootste verschil met dit laatste plan is, dat de aanpak nu wordt beschreven volgens een systematiek die ook is toegepast in het Reconstructieplan voor Noord- en Midden-Limburg en een integrale opzet kent, met lange-termijndoelen voor 7 onderwerpen:
* relatie stad-land;

* landbouw;

* recreatie en toerisme;

* wonen, werken en leefbaarheid;

* natuur en bos;

* landschap en cultuurhistorie;

* watersystemen.

De lange-termijndoelen voor deze onderwerpen krijgen in de herijking een uitwerking in operationele doelen voor de kortere termijn. Die hebben een geldigheid van 7 jaar, waarmee de termijn aansluit bij een nieuw integraal financieringssysteem voor het landelijk gebied dat het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) vanaf 2007 gaat hanteren. GS gaan de update in de komende tijd bespreken met de drie Zuid-Limburgse gebieds¬commissies, waarna het stuk in het najaar ter vaststelling naar Provinciale Staten gaat.

20-6-2005 11:47