Wereld Natuur Fonds Nederland

Persbericht Wereld Natuur Fonds
20 juni 2005

Grootste tijgertelling ooit brengt goed nieuws: populatie siberische tijgers stabiel

In het Russische Verre Oosten leven naar schatting nog zo'n 480 Siberische tijgers, zo blijkt uit de grootste tijgertelling die ooit heeft plaatsgevonden in dit uitgestrekte gebied. De resultaten zijn afgelopen weekend gepresenteerd. Die laten zien dat na intensieve stroperij van Siberische tijgers in de jaren negentig, het gelukt is om het tij te keren: de populatie heeft zich gestabiliseerd. De onderzoekers melden nu dat er tussen de 334 tot 417 volwassen tijgers en 97 tot 112 welpen leven in het Russische Verre Oosten, het laatste bolwerk van de Siberische tijger. Het Wereld Natuur Fonds, dat meegewerkt heeft aan de telling, en tijgerspecialisten wereldwijd zijn blij met deze resultaten omdat tijgeraantallen in veel andere delen van Azië blijven afnemen.

Voor de tijgertelling kamden bijna 1000 mensen het dichtbeboste en afgelegen leefgebied van de Siberische (of Amoer) tijger uit op zoek naar sporen. Sommigen waren maanden onderweg en legden meer dan 21.000 km af te voet, op ski's, per sneeuwscooter of per auto. Siberische tijgers - de grootste katachtigen ter wereld - mijden mensen en worden zelden gezien, maar laten wel bewijzen van hun aanwezigheid achter. Een telling kan daarom alleen in de winter plaats vinden, als pootafdrukken en andere sporen goed zichtbaar zijn. In totaal zijn 4.100 sporen van tijgers gevonden, waarbij het meestal ging om meerdere sporen van dezelfde tijgers. De onderzoekers hebben de locatie van al deze sporen in kaart gebracht en daarna een schatting van het minimum aantal tijgers gemaakt op basis van de grootte en de spreiding van de sporen.

Tijdens het vorige onderzoek in 1996 werden 330-371 volwassen tijgers en 85-105 welpen geteld. Vergeleken met de nu gepresenteerde cijfers lijkt wellicht sprake te zijn van een lichte groei van de tijgerpopulatie, maar deze conclusie is volgens de onderzoekers onjuist. Het verschil tussen de telling van 1996 en die van afgelopen winter is namelijk dat ditmaal het hele gebied is uitgekamd. Ook de onderzoekstechnieken zijn intussen verbeterd. Aan het onderzoek werkten 20 organisaties en instellingen mee, variërend van natuurbeschermingsorganisaties, tot diverse Russische overheidsinstanties.

"Het feit dat de tijgerpopulatie in Rusland nu stabiel is, is een eerbetoon aan het harde werken en de toewijding van vele natuurbeschermingsorganisaties en overheidsmedewerkers hier in Rusland," zegt Yuri Darman, directeur van het WWF-kantoor in Vladivostok. Stroperij, maar ook vernietiging van zijn leefgebied door landbouw, de aanleg van wegen en (vaak illegale) houtkap zijn de belangrijkste bedreigingen voor de Siberische tijger. Het Wereld Natuur Fonds werkt in Rusland aan het tegengaan van stroperij, het reguleren van de jacht op de prooidieren van de Siberische tijger en bescherming van zijn leefgebied.

De coördinatoren van het onderzoek kwamen afgelopen weekend bijeen in Vladivostok om hun bevindingen te presenteren. Zij benadrukten wel dat het gaat om voorlopige resultaten, maar dat ze op basis van deze cijfers met een gerust hart durven stellen dat de populatie Siberische tijgers in Rusland zich gestabiliseerd lijkt te hebben. De onderzoekers zullen de komende maanden nog in kaart brengen van welke prooidieren de tijgers afhankelijk zijn en een meer diepgaande analyse maken van de spreiding van de tijgers.

//////////////////////

Op aanvraag beschikbaar:
Beeldmateriaal Siberische tijger, beeldmateriaal van tijgertelling (pootafdrukken in sneeuw, onderzoekers etc)

Meer informatie:
Esther Naber, persvoorlichter. Tel: 030-6937832 / 06-29535947, email: enaber@wwf.nl

////////////////////////