Koninklijke Nederlandse Schaakbond

Nederlanders van start op EK individueel in Warschau In Warschau is het individueel Europees kampioenschap begonnen. Maar liefst acht Nederlanders spelen mee: Van Wely, Sokolov, Tiviakov, Nijboer, Smeets, l 'Ami, Reinderman en Karel van der Weide. Na twee ronden hebben Nijboer, Tiviakov 1,5 punt.Van Wely, Sokolov en l'Ami hebben elk 1 punt, Smeets en Reinderman een half punt en Van der Weide is vooralsnog puntloos.
Op zijn schaaklog vertelt Reinderman het een en ander over de aankomst in Warschau.

Partijen zijn live te volgen.

---

Verwachte juli-ratings FIDE

De Nederlanders met de verwachte juli-ratings zijn op de site gezet (via rating - fiderating) - 627 gewijzigde ratings en 55 verwachte instroom.
Opvallend is dat Loek van Wely terugvalt naar de derde plaats en Tiviakov een reuzensprong voorwaats maakt.

---

Stellwagen, Joesoepov en Bosboom winnen Apeldoorns Rapid Kampioenschap 2005

Het Apeldoorns Rapidschaak Kampioenschap 2005 is gewonnen door GM Daniel Stellwagen, GM Artur Joesoepov en IM Manuel Bosboom. Het drietal eindigde zaterdag in Denksportcentrum Apeldoorn op zes uit zeven punten.
Terwijl titelverdediger Daniel Stellwagen partij na partij won, ging Europees rapidkampioen Artur Joesoepov in de vijfde ronde onderuit tegen IM Bruno Carlier. De zevende en laatste ronde bracht de droomfinale van het toernooi. Joesoepov speelde met zwart tegen Stellwagen, die in wederzijdse tijdnood een goede stelling verblunderde.
De vierde plaats werd gedeeld door IM Bruno Carlier en Lucien van Beek. De IMs Merijn van Delft en Sipke Ernst moesten genoegen nemen met een zesde en zevende plaats.

Een opmerkelijke prestatie werd geleverd door de 13-jarige jeugdspeler Tom Meurs, die met vijf uit zeven op weerstandspunten negende werd. Hij heeft een rating van 1648 en scoorde een tpr van 2061. Een andere pupil van Lucien van Beek, de 14-jarige Kristianne Tempelman, scoorde 4,5 uit 7. Haar rating is 1470 en ze scoorde een tpr van 1981. Daarmee bleef ze Stefan Kuipers voor. De 15-jarige Apeldoorner had vorige week nog op het Utrechts kampioenschap GM Mikhail Gurevich verslagen. Ditmaal was hij in de eerste ronde als eerste klaar. Verloren van Remko Huzen, ik was nog niet wakker. Het zal Remko worst geweest zijn.

Het toernooi kende 61 deelnemers, waarvan de helft jeugdspelers. Dat beantwoordt geheel aan de doelstelling van SBSA, dat toernooi organiseerde, om evenementen met topspelers te organiseren en dat te verbinden met de ontwikkeling van talentvolle jeugdspelers. In die opzet is bovendien alle gelegenheid voor recreanten en clubspelers om mee te doen.

Een jeugdtrainer en vier jeugdspelers hadden de eerste ronde een bye omdat ze eerst activiteiten bij de jeugdafdeling van de Schaakmaat hadden. Karel van Delft viel de eerste ronde in. Frank London verliet het toernooi na de vierde ronde wegens hoofdpijn. In zijn plaats speelde Roeland Pruijssers door, die net klaar was met zijn dagelijkse portie studie vanwege een proefwerkweek.

SBSA-bestuurslid Hans Bouwer moest als arbiter verstek laten gaan wegens ziekte (beterschap!). Henk Pruijssers blijkt een arbiterdiploma te hebben en nam zijn taken over. Het vermoeden bestaat dat we Henk nu vaker in de rol van arbiter gaan tegenkomen. De coördinatie van het toernooi beruste bij Karel van Delft.

Er zijn slechts twee partijen ingeleverd voor de schoonheidsprijs (schaakspel). Er wordt door het SBSA-bestuur nader bepaald wie die wint.

De ratingprijzen (schaakspel) zijn gewonnen door Cees van Bohemen (
Eerdere edities van het SBSA-zomerrapidtoernooi werden gewonnen door GM Artur Joesoepov (2000), GM Igor Glek (2001), Rafael Fridman en IM Yochanan Afek (2003) en GM Daniel Stellwagen (2004).

De datum voor het toernooi in 2006 staat al vast. Het kampioenschap wordt gehouden op zaterdag 17 juni 2006 in het Denksportcentrum. Tijdens de prijsuitreiking is democratisch besloten dat dan vanwege de temperatuur in de andere grote zaal gespeeld wordt.


- zie ook: www.sbsa.nl

---

Kleine kampioenen in de F,G en H bekend

Zaterdag 18 juni vond in Maarssen voor het tweede jaar de Nationale Pupillendag, het Nederlands Kampioenschap F, G en H, plaats. Bij aankomst in het Economisch College kregen alle 120 deelnemers van sponsor Rabobank een stervormige rugzak met onder andere een speciaal samengesteld schaakboek.

De organisatie was op veel voorbereid. Maar toen rond tien uur de filemeldingen binnenstroomden en bleek dat er tot Deventer aan toe files waren, moest er toch even worden geïmproviseerd - meer dan tien deelnemers waren er nog niet. Zij hadden zich echter wel al telefonisch ingeschreven,de mobiele telefoon van de organisatie stond rood gloeiend. Ter illustratie: een gezin uit Limburg had overnacht in de Eemhof (Flevoland) om dichtbij te zijn, maar deed er toch nog 1,5 uur over om de speelzaal te bereiken. De opening werd een kwartier uitgesteld, en de afwezigen toch ingedeeld. Na de opening door de SGS jeugdleider Louis Hijweegen en wedstrijdleider Marco Meijer kon het schaken beginnen. Vlak voor het einde van de eerste ronde kwamen ook de laatste spelers binnen, zij konden ondanks een nul toch aan de tweede ronde beginnen.

Categorie F werd gewonnen door Stefan Beukema. Stefan woont in België maar is Nederlander, en schaakt sinds enige tijd ook 'over de grens'. De belangrijkste partij tegen Jan van Overdam in de zesde ronde was van minder niveau, maar verder speelde Stefan goede partijen. Tjark Vos werd tweede, Myrre Hortensius derde. Ze was daarmee ook de meisjeskampioene. Verder waren er prijzen voor Jan van Overdam, Bernard Evengroen, Roger Meng en Peter Gerlagh, en de meisjes Melissa Mooijenkind en Nilofar Skandar.
Peter Alexander van der Poel, eigenlijk een H'tje, werd kampioen in de G-categorie met 6,5 uit 7. Tom Witsenburg eindigde als tweede, Michel Goedegebuur als derde. Meisjeskampioene werd Willemijn Voogt met 5 punten, vlak voor Mahsa Bitalzadeh die dezelfde score had. Verder waren er prijzen voor Ernst van Ekeren, Stijn Gieben en Koos Roeleveld, en het derde meisje: Louise Beukema. Bij de H-categorie waren zeven ronden niet genoeg om een duidelijke winnaar aan te wijzen. Niet alleen waren er drie spelers met zes punten, twee ervan, Olivia Meng en Olav Mostertman, hadden evenveel weerstands- en sonneborn-bergerpunten. Het reglement bood uitkomst: beide spelers zijn ex equo geëindigd op de eerste plaats, ze zijn dus beide Nederlands kampioen H. Daarnaast won Olivia ook nog de meisjestitel en zorgde een beslissing wedstrijd voor de verdeling van de bekers, waardoor Olav na winst de grootste beker mocht meenemen. Sena Ozdemir eindigde op de derde plaats, Sjoerd Haver werd vierde en Robin Verbeek vijfde. Charlene Petz en Judith van Meegen wonnen de twee resterende meisjesbekers.

Alle kleine kampioenen bij elkaar

Tijdens het toernooi werden elke ronde drie partijen live op het internet gezet. Dagblad Trouw heeft aanstaande woensdag een fotobijlage over pupillen. Door te googleën kwamen ze bij de Nationale Pupillendag uit. Verder was er een cameraploeg van TV Rijnmond die opnames maakte in de G-zaal.

Tussen de partijen in konden de spelers zich vermaken door buiten te voetballen, te internetten of video te kijken. Maar de grote attractie was het schaken tegen de beer/berin door Ruud Janssen en Laura Bensdorp, die met zeer weinig tijd de schakertjes van zich af probeerden te slaan.

Bij de prijsuitreiking was er echte (voor de ouders) en Jip- en Janneke (voor de kinderen) -champagne voor de kampioenen Stefan Beukema, Myrre Hortensius, Olivia Meng, Olav Mostertman, Peter Alexander van der Poel en Willemijn Voogt. Een fotosessie waar een tiental camera's op de prijswinnaars gericht waren gaf de nodige aandacht aan de jonge schakers.

Dank gaat uit naar de vele vrijwilligers die zorgden voor een prima verlopen toernooi. Op www.nationalepupillendag.nl zijn de eindstanden, foto's en partijen te zien.


---

Peng op het vinkentouw na acht ronden EK Dames

Na acht van de twaalf ronden op het individueel Europees Kampioenschap voor Vrouwen heeft Zhao Qin Peng de koplopers weer in zicht. Afgelopen weekend voegde zij anderhalf punt aan haar score toe. Met 5,5 uit 8 staat zij nu één punt achter op Elena Zaiatz die alleen aan kop gaat met 6,5 uit 8. Tussen Peng en Zaiatz in, zitten zes speelsters met 6 punten.
Voor Arlette van Weersel was het in ronde zeven en acht goed zaken doen. Zij scoorde 2 uit 2 en kwam daarmee weer op een score van vijftig procent. Voor Petra Schuurman en Marlies Bensdorp waren het twee zure ronden. Zij scoorden beiden twee nullen. Desiree Hamelink voegde een half punt aan haar score toe.

Peng

Klik hier om de partijen uit de zevende ronde na te spelen en hier voor de partijen uit ronde acht.

Gelukkig is er ook nog mail de de deelneemsters:

Vandaag (zondag) is het een rustdag. Voor iedereen kwam dit wel gunstig uit. Want door de warmte, de airco en de bruiloften in het restaurant van het hotel, was iedereen wel aan uitslapen toe. Toch zaten Desiree, Marlies en coach GM Adrian zoals gebruikelijk bij het ontbijt!! De andere dames zijn daar al een tijdje niet meer gesignaleerd. Vandaag zijn we met z'n allen gaan winkelen in het centrum, even niet aan schaken denken! De aankopen bleven nog wel even uit, want kleren/schoenen bleken niet echt veel goedkoper te zijn dan in Nederland, terwijl eten echt supergoedkoop is.

De tussenstand is als volgt:

Zhaoqin Peng 5,5
Peng bracht in de 7e ronde de stand NL-DLD gelijk door te winnen van IM Paethz. In de achtste ronde zat zij voor het eerst op het podium. Ze had geen vrees, want ze wist remise te maken. Hierdoor heeft zij haar slechte start goed gemaakt en staat zij op 5,5 punt.

Arlette van Weersel 4
Arlette is back in business!!! Na een slechte start heeft zij alles weer goed gemaakt en staat op een keurige 50%. Hopelijk weet zij de laatste ronden dit vast te houden.

Marlies Bensdorp 3.5
Marlies is tot de conclusie gekomen dat de bananen toch niet werken. Ze verloor de laatste twee ronden, waardoor ze met een mineur de rustdag inging. Toch is haar resultaat nog steeds keurig en speelt zij goede partijen.

Petra Schuurman 3,5
Zij is helaas de kluts een beetje kwijt. Drie nullen op rij, wat een lange rokade betekent. Hopelijk weet zij zich tijdens de rustdag te herstellen. Wat Dalmuttien, Yahtzee en een goede rust moeten voor een hoop punten zorgen in de laatste ronden.

Desiree Hamelink 2,5
Ja, ja, ja, wat moeten we daar nu over zeggen. Petra en Marlies hebben het zwaar, maar Desiree presteert echt helemaal niks op dit toernooi. Op zich komt ze goed uit de opening, maar dan slaan de zenuwen toe en is ze de weg kwijt! Wellicht heeft iemand nog een goede tip??

Onze coach Adrian heeft het ook prima naar zijn zin, vooral het Grote Boer zijn bij Dalmutti is voor hem in het leven geroepen. In totaal worden er nu nog 4 ronden gespeeld, waar hopelijk de Nederlandse dames een hoop punten kunnen pakken of in de woorden van de coach te spreken: JUST IMPROVE AND PLAY AT THE WEAKNESSES (2 TO WIN)!!

Groetjes uit Moldavië,

Arlette en Desiree

Peng nadert top klassement na zes ronden EK Dames Petra Schuurman is in vorm op het individueel Europees Kampioenschap voor Vrouwen in Moldavië. In de vijfde ronde won zij met wit overtuigend van de sterke Matnadze. Schuurman heeft nu 3,5 uit 5. Ook Peng lijkt de weg terug te hebben gevonden. Tegenstandster Andriasian kwam pionverlies niet meer te boven, waardoor Peng op een plusscore kwam: 3 uit 5.
Uiteindelijk winst en verlies voor Timman in match tegen Bruzon
Nadat Timman het onderdeel rapid van zijn tweekamp tegen Bruzon met 3,5 - 1,5 had gewonnen, ging het hem in de vier partijen met een klassiek speeltempo minder voor de wind. De Amsterdammer verloor met 2,5 - 1,5. Na een tamme remise in de eerste matchpartij, verloor Timman de tweede ontmoeting. De derde matchpartij eindigde door een fraaie combinatie in remise. Ook de vierde ontmoeting eindigde in een puntendeling.