Ingezonden persbericht


Jaarlijks Kataragama Festival trekt record aantal bezoekers

7 tm 21 juli Kataragama Festival - Sri lanka

Kataragama, 20 juni 2005 Naar verwachting zal een record aantal van 30.000 mensen deelnemen aan het Kataragama Festival dat dit jaar van 7 t/m 21 juli plaatsvindt. Een uniek festival dat mensen vanuit de hele wereld bij elkaar brengt.

Het evenement begon al in mei in de noordelijke stad Jaffna met een zogenaamde Pada Yatra, een pelgrimstocht van 60 dagen en 565 kilometer. De tocht slingert langs de oostkust naar beneden waarbij, naarmate de Yatra vordert, het aantal deelnemende pelgrims dagelijks toeneemt. De traditionele processie trekt pelgrims van alle geloofsovertuigingen. Waaronder het Boeddhisme, het Hindoeïsme, de Islam en het Christendom.

Hoogtepunt van de pelgrimstocht is de kleurrijke optocht in de zuidelijke stad Kataragama, met fantastisch gedecoreerde olifanten en een defilé van dansers, drummers, fakkeldragers, duivelsdansers, steltlopers en vuurdansers.

Een ander hoogtepunt is de vuurdansceremonie, gehouden op de voorlaatste nacht. Op een drie meter lang bed van roodgloeiende kolen dansen de toegewijden blootsvoets om compleet ongedeerd weer uit "de strijd" te voorschijn te komen.

SLTB Chairman Mr Udaya Nanayakkara zegt hierover: "Het Kataragama Festival is een unieke belevenis voor bezoekers aan Sri Lanka. Kataragama is een van de oudste culturele centra van het eiland. Het is onze levende overlevering, een microkosmos bestaande uit de belangrijkste religies van de wereld en een fantastisch voorbeeld hoe in harmonie samen te leven. Er heerst een levendige, opwindende atmosfeer die alleen in Sri Lanka te vinden is. "

De geschiedenis van Kataragama

Het verhaal van Kataragama vindt zijn oorsprong in de eerzame en heroïsche verrichtingen op aarde van de held Kataragama en zijn gevecht tegen de krachten van het duister.

Binnen dit symbolische raamwerk zijn een aantal thema's verweven afhankelijk van het religieuze perspectief - bijvoorbeeld het Boeddhisme, waarin Katagarama de Boeddha in wording is, of het Hindoeïsme waarin volgens de legende Skanda, Hindoe God van de Oorlog, in Sri Lanka arriveerde en twee geschenken ontving van Sinhalese - een huis van bladeren en een beeldschone vrouw.

In het bijzonder wordt de romantische verhouding tussen Skanda en zijn vrouw jaarlijks herdacht.

Namens Sri Lanka Tourism uitgegeven door:
USP PR & Communication - Amsterdam

Voor meer informatie of hoge resolutiebeeldmateriaal kan de redactie contact opnemen met:

Jeannette Spits of Natasha Hooper
Tel: 020 42 32 882, Fax: 020 42 32862
Email: jeannette@usp.nl, natasha@usp.nl

of

Beth Kennedy
Batey PR Marketing Singapore
Tel: +65-63724154, Fax: +65-62278455
Email: beth.kennedy@bateypr.com.sg


---- --