Eneco


ENATEC tekent internationale samenwerkingsovereenkomst voor de ontwikkeling, productie en distributie van micro-warmtekrachtinstallaties

Rotterdam, 20 juni 2005 - Op maandag 20 juni maakten RINNAI, INFINIA en ENATEC, drie internationale ondernemingen op het gebied van energie, bekend de krachten te zullen gaan bundelen. De daartoe gesloten belangrijke samenwerkingsovereenkomst zal naar verwachting de basis vormen van wereldwijde marketing en verkoop van micro-warmtekrachtinstallaties. Dit type installatie kan in huis zowel warmte als elektriciteit leveren. Vergeleken met de huidige (hoogrendement) cv ketel levert dit een aanzienlijke besparing op het energieverbruik en daardoor milieuvoordelen.

In een gezamenlijke verklaring noemen de Japanse multinational RINNAI Corporation, het Amerikaanse concern INFINIA Corporation (voorheen Stirling Technology Company, oftewel STC) en de Nederlandse ENATEC micro-cogen B.V. de serieproductie van huishoudelijke micro-warmtekrachtinstallaties als uiteindelijke doel van de overeenkomst. Voor de elektriciteitsproductie in deze warmtekrachtinstallaties wordt gebruik gemaakt van Stirling motoren die door de 3 partijen gezamenlijk worden ontwikkeld op basis van de exclusieve technologie van INFINIA en ENATEC. Het Japanse RINNAI neemt de serieproductie van de motoren voor zijn rekening.

De distributie van de warmtekrachtinstallaties zal in Azië door RINNAI verzorgd worden, in Europa zal de distributie van de warmtekrachtinstallaties door een aantal Europese ketelbouwers plaats vinden middels samenwerkingsverbanden met ENATEC, terwijl INFINIA zorg draagt voor de overige warmtekrachtmarkten en -toepassingen.

INFINIA en ENATEC houden zich al jaren bezig met het ontwikkelen, integreren en veldtesten van de Stirlingmotor met vrije zuiger. De vrije-zuiger systemen zijn onderhoudsvrij, er is geen contact tussen bewegende en stationaire onderdelen. ENATEC heeft in 2003 en 2004 de op de Stirlingmotor gebaseerde micro-warmtekrachtinstallatie voor huishoudelijk gebruik uitgebreid in de praktijk getest.

De 1000-Watt motor van INFINIA, die door ENATEC geschikt gemaakt is voor de specifieke micro-warmtekracht toepassing, vormt de basis voor de verdere ontwikkeling door de drie partijen van het micro-warmtekracht (cogeneratie) systeem. De combinatie van de hoge kwaliteit van ontwikkelings- en , productiecapaciteiten en het marktleiderschap van RINNAI op het gebied van gasgestookte apparatuur, biedt de garantie dat deze micro-warmtekrachtinstallaties wereldwijd toegepast gaan worden. Het aanzienlijk lagere energieverbruik en de lagere emissies staan daarvoor garant.

INFINIA Corporation is een toonaangevende ontwikkelaar van technologieën op basis van de zogenoemde Stirlingcyclus, die meer dan voldoen aan de levensduur- en betrouwbaarheidseisen die aan kritische toepassingen worden gesteld. INFINIA is gevestigd in Kennewick in de Amerikaanse staat Washington.

RINNAI Corporation is marktleider in Japan als producent van efficiënte gastoestellen voor verwarming van water, lucht en voedsel voor huishoudens en bedrijven. Het bedrijf is opgericht in 1920. Tot de productlijnen behoren onder andere geisers, gaskooktoestellen en zeer geavanceerde gasgestookte wandketels. RINNAI geniet als leidende partij in de sector internationaal aanzien. Vanuit het hoofdkantoor in Nagoya (Japan) beheert het innovatieve concern een uitgebreid netwerk van verkoopkantoren en productiefaciliteiten in Azië en is wereldwijd actief. RINNAI kan bogen op een indrukwekkende staat van dienst bij de toepassing van nieuwe en veilige technologieën in milieuvriendelijke producten.

De aandelen van ENATEC micro-cogen B.V. zijn in handen van het Nederlandse energieconcern ENECO en het Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN), het grootste onderzoeksinstituut in Nederland op energiegebied. ENATEC, dat eind jaren negentig werd opgericht, is een toonaangevende expert op het terrein van
micro-warmtekrachtinstallaties op basis van vrije-zuiger Stirlingmotoren, systeemintegratie en de koppeling aan het elektriciteitsnet. ENATEC heeft diverse octrooien op zijn naam staan, onder andere voor de interface van de Stirlingmotor, de elektronica voor de aansluiting op het elektriciteitsnet en vrije-zuiger installaties. ENATEC heeft hiermee sterk bijgedragen aan de commerciële exploitatie van dit belangrijke energiesysteem.