Partij van de Arbeid


Den Haag, 20 juni 2005


Bewoners verdienen veiligheid


De politie moet dicht bij mensen zijn werk blijven doen. Dat is de belangrijkste les die de PvdA trekt uit een grote serie werkbezoeken die zij de afgelopen maand heeft afgelegd. Op 4 april bracht de gehele PvdA Tweede-Kamerfractie een bezoek aan zestien Nederlandse gemeenten dat geheel in het teken stond van het thema veiligheid. Deze bevindingen zijn gebundeld in het plan: "Bewoners verdienen veiligheid".


In "Bewoners verdienen veiligheid" pleit de PvdA voor eerherstel voor preventie. De PvdA wil dat de politie dichter bij de mensen en hun problemen komt te staan.
Verder doet de PvdA voorstellen voor de verbetering van de positie van slachtoffers van criminaliteit. De PvdA wil onder andere dat de aard van de prestatiecontracten tussen het Rijk en de politie moet veranderen: minder streven naar het aantal bonnen dat wordt uitgeschreven en meer afspraken maken over preventieve inzet en de kwaliteiten van de dienstverlening. Het moet makkelijker worden om aangifte te doen. En de politie moet meer tijd uittrekken voor samenwerking met scholen en winkeliers.
Wijkbewoners krijgen zeggenschap over de inzet van minimaal vijf procent van politiebudgetten (en andere organisaties op het gebied van veiligheid). Zo wordt het voor hen extra de moeite waard ook zelf aan veiligheid bij te dragen.


Verder wijst de PvdA een centraal aangestuurde politie en een ingrijpende reorganisatie van de politie af.


In de bijlage treft u het Bewoners verdienen veiligheid in pdf vorm.