Ingezonden persbericht


Aan het college van B&W Utrecht
Postbus 16200
3500 CE Utrecht

Vleuten, 20 juni 2005

Advies WijkRaad Vleuten-De Meern: "Extra bestuurlijke en ambtelijke aandacht"

Geachte dames en heren,

"Wel erkennen wij dat voor een gebied, waarvan de identiteit de komende jaren sterk zal wijzigen, extra bestuurlijke en ambtelijke aandacht en inzet nodig is." Dit schrijft u in uw brief dd. 10 juni jl. met als kenmerk 05.170070 over de positie van het wijkservicecentrum Vleuten-De Meern en het wijkbureau Leidsche Rijn.

Wij danken u zeer gemeend voor deze erkenning. De WijkRaad Vleuten-De Meern heeft in alle adviezen sinds haar oprichting gepleit voor een dergelijke erkenning. U refereert daar terecht aan. Samenhangend met ons pleidooi om daadwerkelijk wijkgericht, of gebiedsgericht, werken is inderdaad de stuurgroep Vleuten-De Meern/Leidsche Rijn. Het oprichten van deze stuurgroep an sich is echter slechts een begin. Verdere invulling en uitwerking van het op deze wijze ambtelijk en bestuurlijk vormgeven van de speciale situatie waarin dit gebied verkeert, is echter afhankelijk van de bestuurlijke inzet daarvoor. Helaas zijn wij tot dusver niet optimistisch over deze inzet, vooral in bestuurlijke zin als aanjager en voorbeeldfunctie. Door persoonlijke wijziging van wijkwethouderschap Vleuten-De Meern en vooral door het nog maar 1oe keer aanwezig kunnen zijn van de wijkwethouder Leidsche Rijn is het ambtelijk nog steeds niet mogelijk gebleken om bijvoorbeeld te komen tot een faseringsstudie van de verkeersveranderingen in ons gebied. Zo ontberen we na 3 jaar pleiten hiervoor nog immer een onderbouwing voor een goede aansturing en coördinatie van deze ingrijpende fysieke veranderingen in ons gebied.

De WijkRaad Vleuten-De Meern verzoekt u derhalve met klem om aan uw aan- en be-stuursfunctie in deze stuurgroep Vleuten-De Meern/Leidsche Rijn serieus en effectief invulling te geven.

Zeer verheugd zijn wij ook dat u de, in overleg met de WijkRaad Vleuten-De Meern ontwikkelde, participatiematrix als een belangrijk instrument ziet voor de zorgvuldigheid van beleidsprocessen gepaard aan een juiste bewonersparticipatie. In deze wordt met name een beroep gedaan op de ambtelijke aandacht en inzet. Gezien de ervaringen tot dusver, komt deze ambtelijke aandacht en inzet met name op de schouders van de twee assistent-wijkmanagers en accountmanager DMO neer. Een bijzonder smalle basis Helaas lijken de bezuinigingen die de gemeente Utrecht terecht wil doorvoeren op ambtelijk gebied vooral voor rekening te komen van het wijkgericht werken binnen de Diensten in het algemeen en op de Dienst Wijken in het bijzonder. De WijkRaad Vleuten-De Meern maakt zich voor ons gebied ernstig zorgen over deze ontwikkeling. Op dit moment lijken de bezuinigingen neer te komen op het volstrekt onmogelijk maken van uw erkenning dat "extra

bestuurlijk en ambtelijke aandacht en inzet nodig is" voor dit gebied. Op dit moment wordt er al een te grote wissel getrokken op eerder genoemde mensen. Bij een bezuiniging op hen wordt dit een onmogelijke wissel.

De WijkRaad Vleuten-De Meern verzoekt u derhalve met klem om de noodzakelijke extra ambtelijke aandacht en inzet om te zetten in een uitbreiding van formatieplaatsen van assistent-wijkmanagers voor de eerstkomende jaren.

Tot zover ons pleidooi voor een juiste organisatorische en persoonlijke invulling van uw heuglijke toezegging voor de noodzakelijke extra bestuurlijke en ambtelijke aandacht en inzet voor dit gebied de komende jaren.

De WijkRaad Vleuten-De Meern wil afsluiten met onze instemming en dankzegging voor de toezegging over positie en locatie van het wijkservicecentrum voor en na 2010. In deze erkent u niet alleen de unieke situatie waarin dit gebied zich zeker tot 2015 bevindt, maar vooral ook de wensen en noden van de mensen, bewoners en ondernemers, in dit gebied.

Wij verwachten en vertrouwen erop dat u ons advies overneemt, Met vriendelijke groet,

Marian Breunesse
2e voorzitter

p/a Wijkservicecentrum
Postbus 19
3450 AA Vleuten
e-mail:secretariaat@wijkraad10.fol.nl

Cc/: Gemeenteraad
Wijkmanager Vleuten-De Meern
Wijkmanager Leidsche Rijn
Wijkraad Leidsche Rijn
Hoofd projectbureau Leidsche Rijn
Hoof Dienst Wijken


---- --