Gemeente Maassluis

Niet voederen bij dierenhoeken

Vorige week zijn helaas drie dieren bij de dierenhoek in het Lepelaarplantsoen in Maassluis overleden nadat ze giftige taxusbladeren hadden gegeten die over het hek waren gegooid. Veel mensen vinden het leuk de dieren te voederen. Maar sommige sappig uitziende groene blaadjes kunnen wel degelijk kwaad, zoals nu weer is gebleken. En een paar dagen later, nadat al in de kranten had gestaan wat er gebeurd is, lagen er toch weer takken in de dierenhoek. Dit keer gelukkig zonder vervelende gevolgen.

Waarschijnlijk heeft iemand gedacht de dieren een plezier te doen. Van kwade opzet wordt vooralsnog niet uitgegaan. Maar zomaar iets over het hek gooien kan dus behoorlijk fout uitpakken. Daarom verzoekt de gemeente dringend om de dieren in de dierenhoeken in Maassluis niet met brood en (groen) tuinafval te voederen. Groen keukenafval zoals groenten en fruit lusten ze, met mate, wel. De dieren krijgen echter voldoende te eten van hun verzorgers en ook zonder te voederen kan iedereen genieten van hun aanwezigheid. Maar gooi vooral geen brood of broodresten en tuinafval zoals takken en dergelijke over het hek. Niet alle groen is immers onschuldig en de dieren kunnen er behoorlijk ziek van worden of zelfs erger.

Er zijn zelfs mensen die kleine huisdieren als cavia's en konijnen over het hek van de dierenhoeken zetten. Zeker in de vakantieperiode is het nogal eens raak. Doe dit vooral niet, de dieren overleven het vaak niet of worden ziek. Ze kunnen niet in de dierenhoeken worden opgevangen. Ook voor de bezoekers is het een heel vervelend gezicht als er weer eens slachtoffers liggen. Voor huisdieren moet echt een ander vakantie-adres worden gezocht. Dat verdienen de behaarde, gevederde en geschubde huisgenoten toch ook.

Omwonenden van de dierenhoeken worden verzocht de boel een beetje in de gaten te houden. Als er iets over het hek wordt gegooid, kunnen zij de gemeente bellen: 010-5931931.