FNV Bouw


Niks absurds aan bescherming tegen zon

MKB-Nederland, de organisatie van werkgevers in het midden- en kleinbedrijf, loopt te hoop tegen het ontwerp van een Europese Richtlijn over straling. Daarin komt te staan dat werkgevers hun werknemers moeten beschermen tegen zowel 'niet-natuurlijke' als 'natuurlijke' straling, waaronder zonlicht. Absurd, vindt MKB-Nederland. Niks absurd, vindt FNV Bouw, want de bond waarschuwt werknemers in de zomer al jaren tegen de schadelijke invloed van werken in de hitte.

Blootstelling van de huid aan zonlicht kan huidkanker veroorzaken. Een bekend gegeven is dat werknemers met veel buitenwerk een hoger risico op huidkanker lopen dan mensen die vooral binnen werken. FNV Bouw stelt zich op het standpunt dat werkgevers altijd de gezondheidsrisico's voor hun werknemers in kaart moeten brengen en deze zoveel mogelijk moeten indammen. Bij felle zon geldt dus: helm op, of een petje, T-shirt aan, regelmatig insmeren met goede zonnecrème. En verder veel drinken! Bij hoge temperaturen moet de werkgever meer drinken ter beschikking stellen. En hij moet ook meer pauzes toestaan. Meer dan anders dient de werknemer de mogelijkheid te hebben zich op te frissen.

De mate aan UV-straling is via www.temis.nl gemakkelijk te achterhalen, ook enkele dagen vooruit. Bouwwerkgevers die gewend zijn werk te plannen op weersomstandigheden zoals vocht en lage temperatuur, hoeft het niet moeilijk te vallen met UV-straling rekening te houden. Voor FNV Bouw past een Europese norm in de aanpak van het SER-advies over de Arbowet. Daarin is het voorstel om heldere doelen vast te stellen: een maximumgewicht om te tillen, een maximaal aantal decibels voor geluid, een maximum aan stofdeeltjes in de lucht die wordt ingeademd. Vervolgens is het dan aan elke bedrijfstak om gezamenlijk praktische maatregelen te bedenken hóé de norm in die sector wordt gehaald. UV-straling vormt daarop geen uitzondering, vindt FNV Bouw. En dat de zon in Noord-Europa minder vaak schijnt dan in Zuid-Europa? Geen argument: risico blijft risico. En dat niet alleen: voorkomen moet worden dat voor werknemers uit het ene land andere normen gelden dan uit het andere land.

FNV Bouw
Postbus 520 - 3440 AM Woerden

Tel 0900 36 82 689 Fax 0348 423 610