Groen!

Brussel, 20 juni 2005 Hitte Ozon Plan: alarmfase moet vroeger ingaan.

Grenswaarde voor ozon ligt onrealistisch hoog

Vera Dua Voor Groen! is het onbegrijpelijk dat dagen achtereen hoge temperaturen en ozonpieken worden opgetekend of voorspeld, en dat het in de media lang aangekondigde Hitte Ozon-Plan (HOP) van de federale regering niet in gang schiet. "Het is nog te vroeg om over te schakelen naar de alarmfase, zo zegt de regering. Dat staat in schril contrast met de werkelijkheid. Mensen hebben nu last van de hitte en de luchtvervuiling. Kinderen en oudere mensen lopen vandaag risico," reageert Groen!-voorzitter Vera Dua.

Groen! heeft vragen bij de strikte voorwaarden die voorzien zijn in het noodplan van de minister, alvorens van een alarmfase of een crisisfase mag gesproken worden en de nodige maatregelen van kracht kunnen worden. Dat nachttemperaturen worden meegerekend is logisch, maar bij hoge temperaturen overdag en dat verschillende dagen achtereen, zou toch al actie kunnen ondernomen worden. Groen! stoort zich vooral aan de hoge ozonwaarde (van 240 µg/m3) die de federale regering hanteert om al dan niet tot actie over te gaan. Deze waarde wordt zelden gehaald. Overschrijdingen van de officiële Europese waarschuwingsdrempel van 180 µg/m3 zou voor Groen! als maatstaf moeten gebruikt worden. "Zoals de federale regering de ozon-noodtoestand nu berekent, zou er - enkel voor ozon - in 2003 slechts op twee dagen een crisissituatie geweest zijn," weet Vera Dua (Groen!).

Gelukkig heeft men op het terrein zelf, bijvoorbeeld in ziekenhuizen en rusthuizen, niet op de minister gewacht en is men wel al met preventieve acties begonnen. "Groen! dringt aan om op Vlaams en op gemeentelijk niveau snel genoeg maatregelen te treffen, om ook alleenwonende bejaarden op tijd te bereiken. Degelijke voorlichting door de overheid via de media - en dan bedoelen we meer dan een korte frase tijdens het weerbericht - is onmiddellijk noodzakelijk," meent Vera Dua.

In vergelijking met onze buurlanden beschikt ons land over een voortreffelijk eerstelijnsgezondheidszorgsysteem. "Maar dit wil niet zeggen dat er bij ons geen problemen zijn. In 2003 werd eerst in alle toonaarden ontkend dat er extra overlijdens waren door hitte en ozon. Uiteindelijk bleek dat het er toch bijna 1300 waren. Wat uiteindelijk van dezelfde grootorde is als de 11.000 slachtoffers die in Frankrijk te betreuren waren, ook al was de chaos daar veel groter."

Groen! acht zowel op Belgisch als op Vlaams niveau een systematische preventieve aanpak nodig. "Vooral nu we gewaarschuwd zijn. We weten dat hete zomers en hittegolven meer en meer zullen voorkomen. Blijven wachten is geen optie"