Fontys


Hendrik Lebon wint Jacques de Leeuw Jong Top Talent prijs 2005

Hendrik Lebon (24) van Fontys Dansacademie in Tilburg heeft de Jacques de Leeuw Jong Top Talent prijs 2005 gewonnen. Hij nam de geldprijs van tienduizend euro en de Bronzen Leeuw vanavond in de studiozaal van Theaters Tilburg in ontvangst. Familie de Leeuw overhandigde deze prijs namens de Stichting Jacques de Leeuw voor het vierde achtereenvolgende jaar. De prijs heeft als doel jonge kunsttalenten de mogelijkheid te geven zich verder te ontwikkelen. maandag 20 juni 2005 door Femke Huvenaars
Een deskundige jury onder voorzitterschap van Jacques Giesen (directeur van het Theater aan het Vrijthof in Maastricht) koos de winnaar uit vier genomineerden van Fontys Hogeschool voor de Kunsten. Naast de prijswinnaar Hendrik Lebon (Dansacademie) waren dat Gerrit Dragt (Academie voor Drama), Pieter Hunfeld (Conservatorium) en Arn Kortooms (Rockacademie).

Theaterpersoonlijkheid
De jury zag alle kandidaten, in de maanden voorafgaand aan de prijsuitreiking, live aan het werk en had met ieder van hen een gesprek. Volgens de jury sprong Hendrik Lebon eruit omdat hij een veelzijdige theaterpersoonlijkheid is. `Dans is het vertrekpunt, maar hij legt originele verbanden met andere kunstdisciplines tot en met taal en beeldende kunst. Hij is overtuigend in de performance en neemt zijn publiek mee', aldus het juryrapport. Ook looft de jury zijn passie en originaliteit.

Passie
Hendrik Lebon is behalve met dans ook bezig met zang, muziek, theater en circus. Naast zijn opleiding aan Fontys Dansacademie volgde hij masterclasses in zes Europese landen, loopt hij stage bij heel uiteenlopende gezelschappen en maakt hij eigen werken voor verschillende festivals in binnen -en buitenland. Op dit moment danst hij bij dansgezelschap T.R.A.S.H. in Tilburg en bij Leine Roebana in Amsterdam.

Ontplooien in bijzondere projecten
De geldprijs, verbonden aan de Jacques de Leeuw Jong Top Talent Prijs, biedt de winnaar een kans om zich naast zijn studie te ontplooien in bijzondere projecten. Hendrik Lebon wil zijn prijs gaan inzetten voor vernieuwing. `Ik ben ervan overtuigd dat ik met behulp van de prijs in de danswereld een nieuwe verfrissende wind kan blazen.' Ook de overige drie kandidaten krijgen een stimuleringsprijs van de stichting ter waarde van duizend euro. Daarnaast kregen alle genomineerden de kans om zich in tijdens de prijsuitreiking in Theaters Tilburg aan een breed publiek te presenteren, door middel van een film die over hen gemaakt is.

Talent ontwikkelen
De Jong Top Talent Prijs is een initiatief van Rotary Club Tilburg Oost, Fontys Hogeschool voor de Kunsten en Theaters Tilburg. Met de prijs wil de Stichting Jacques de Leeuw (onderdeel van uitgeverij Audax) jonge talentvolle kunstenaars de mogelijkheid bieden om zichzelf te ontwikkelen. Ook is het een manier om ambities te stimuleren bij studenten van de verschillende kunstenopleidingen. Bovendien willen de initiatiefnemers zo een positieve bijdrage leveren aan het culturele klimaat in Tilburg. Het is de vierde keer op rij dat de Jong Top Talent Prijs wordt uitgereikt. De winnaars uit de vorige rondes zijn: Andreas van Zoelen (2002) en Jennifer van Brenk van Fontys Conservatorium (2003) en Floor Jansen van Fontys Rockacademie (2004).