LEI

14-06-2005

Kennisinstellingen werken samen aan een vitaal kennissysteem

De Groene Kennis Coöperatie is op 20 april van start gegaan. Onder toeziend oog van minister Veerman, hebben 19 groene kennisinstellingen een acte van lidmaatschap ondertekend.

In de Groene Kennis Coöperatie werken de LNV-gefinancierde onderwijsinstellingen (aoc's, has'en en Wageningen UR) samen op het gebied van onderwijsvernieuwing, kenniscirculatie en de ontwikkeling van een passende ondersteuningsstructuur. Het ministerie van LNV zal de invulling van deze onderwerpen en de daarbij behorende middelen in toenemende mate in handen leggen van de coöperatie en daarbij zelf meer op afstand gaan sturen. De Groene Kennis Coöperatie is virtueel georganiseerd en zal werken met programma's. George Beers zal als programmacoördinator de programma's het komende half jaar gaan opzetten. Consequenties voor het LEI zijn vooral merkbaar op het terrein van kenniscirculatie: het ministerie heeft zorgen over de maatschappelijke benutting van onderzoekskennis en hoopt dat de coöperatie daarin een aanmerkelijke verbeterslag kan uitvoeren. Daarnaast zal het LNV-programma 'Kennisdoorstroom' zich de komende periode ontwikkelen als een adviserende en ondersteunende faciliteit voor de Groene Kennis Coöperatie.

De kenniscoöperatie werd ruim een jaar geleden opgezet vanuit het groene onderwijs. Wageningen UR heeft het afgelopen jaar een belangrijke rol gespeeld bij de ontwikkeling en exploitatie van de kennisinstelling.

Meer informatie bij prof.dr. George Beers (tel.: 070-3358337; e-mail: george.beers@wur.nl).