NMBS

Nieuwe spoorbrug over de Leie in Gent krijgt vorm

17/06/2005

De nieuwe spoorbrug over de Leie nabij het station Gent-Sint-Pieters op de lijn naar Brugge krijgt vorm. In de nacht van vrijdag op zaterdag wordt het noordelijke deel van de bestaande Leiebrug gesloopt. De oude delen worden met een kraan van 400 ton verwijderd. Zaterdagochtend worden de oude landhoofden gedeeltelijk afgebroken en aangepast.

Zondag vanaf 6 uur wordt met grote middelen het ruim 600 ton wegende nieuwe brugdek op de plaats van de gesloopte brug geschoven. Vervolgens wordt op de nieuwe brug het spoor heraangelegd zodat hier vanaf maandagochtend weer treinen kunnen rijden.

Het treinverkeer zal van deze werkzaamheden geen hinder ondervinden. Om veiligheidsredenen is tijdens het weekend geen scheepvaartverkeer mogelijk.

Maandag begint Infrabel, het bedrijf dat de spoorinfrastructuur beheert, met de bouw van de zuidelijke helft van de nieuwe Leiebrug. Ook de werkzaamheden voor de verbreding van de spoorbrug over de Snepkaai worden voortgezet.

De vernieuwing en verbreding van de Leie- en Snepkaaibrug passen in de bouw van een derde en vierde spoor tussen Gent en Brugge.

""