Vereniging Nederlandse Gemeenten

VERSLAG BESTUURLIJK OVERLEG WET AMBULANCEZORG

De ministers Hoogervorst en Remkes zijn de veiligheidskoepel en het IPO niet tegemoet gekomen in hun eisen voor een betere publieke borging van de ambulancezorg en meldkamer. Waar de IPO-bestuurders Alders en Esmeijer de noodzaak van een publiek aangestuurde geïntegreerde meldkamer en nabijheid van het bestuur voor de burger benadrukten, wil minister Hoogervorst een belangrijke rol voor risicodragende verzekeraars (via zwaarwegende adviezen) en zichzelf in de acute zorg. Ondanks de door provincies op dit terrein geleverde prestaties en ingezette middelen, wil de minister in Den Haag zeggenschap over de organisatie van ambulancezorg van Bourtange tot Geleen.

Dit bleek in een overleg dat eind vorige week plaatsvond tussen de ministers van BZK en VWS met de veiligheidskoepel en het IPO over de nieuwe wet ambulancezorg. De decentrale overheden zijn van mening dat de publieke belangen geborgd moeten worden.

Ook voor de meldkamer, het hart van de veiligheidsregio, wil minister Hoogervorst een muur tussen de centralisten van een private ambulancevervoerder en die van de publieke brandweer en politie. De vertegenwoordigers van de Veiligheidskoepel en het GHOR, de heren Bandell, Pop en De Cloe, willen echter de geïntegreerde meldkamer nu echt van de grond tillen. Veiligheidskoepel noch IPO hebben een probleem met private ambulancevervoerders, maar de meldkamer moet wel publiek worden aangestuurd.

Het wetsvoorstel ambulancezorg staat haaks op de ontwikkelingen richting de veiligheidsregio, een ontwikkeling die door alle betrokken partijen wordt omarmd. Komt er geen eenduidige publieke aansturing van een geïntegreerde meldkamer dan vreest Bandell tevens dat de grote investeringen voor het communicatiesysteem C2000 vastlopen op de private-publieke muur tussen centralisten.

Wel kwam Hoogervorst zijn collega Remkes en de koepel/IPO tegemoet door in te stemmen met een sterkere positie van de Regionaal Geneeskundig Functionaris, die een vergelijkbare positie krijgt als de brandweercommandant. Ook de middelen voor multidisciplinair oefenen werden wederom beloofd.

Tenslotte zette minister Hoogervorst de deur op een kier door aan te bieden de knelpunten nog eens gezamenlijk op papier te zetten en in augustus te bespreken. In het vervolgoverleg zal ingegaan worden op de problemen die ontstaan bij de vorming van de veiligheidsregio als het wetsvoorstel ambulancezorg niet wordt aangepast. Inzet blijft een publiek aangestuurde meldkamer zonder muren tussen de centralisten.