Gemeente Lingewaard


Bergerden-west goed alternatief voor Kamervoort Angeren

Angeren heeft het door de Betuweroute en de mogelijk doortrekking van de A-15 al zwaar genoeg. Een omvangrijk kassengebied aan de Kamervoort is dan ook absoluut ongewenst. Een perfect alternatief is uitbreiding van het tuinbouwgebied Bergerden richting A325. Burgemeester Rob Persoon heeft dit standpunt vorige week in de commissie Ruimtelijke Ontwikkeling nogmaals nadrukkelijk onder de aandacht gebracht bij de Provinciale Staten van Gelderland.

In het streekplan staan de hoofdlijnen van het provinciaal ruimtelijk beleid tot 2015. Gelderland heeft een nieuw streekplan nodig om richting te geven aan het snel veranderend ruimtegebruik van de dynamische samenleving. Negen jaar na vaststelling van het laatste streekplan is het volgens de provincie tijd voor een nieuwe visie op het gebruik van de ruimte in de komende jaren.

Een van de genoemde projecten is uitbreiding van de glastuinbouw tussen Bergerden, de Betuweroute en het dorp Angeren. Dit heeft grote gevolgen voor de omgeving van Angeren. Het gemeentebestuur is van mening dat het dorp zo veel mogelijk ontzien moet worden. De behoefte aan een ruime groene buffer tussen de dorpsbebouwing en de glastuinbouw is groot.

Duurzame ontwikkeling
Vorige week heeft de burgemeester nogmaals uitgelegd dat uitbreiding van Bergerden een betere oplossing is dan Kamervoort. Behalve ruimtelijke bezwaren is een groot deel van grond aan de Kamervoort zeer moeilijk te verwerven en in te richten als glastuinbouwgebied. Daar staat tegenover dat uitbreiding van Bergerden richting A325 uitstekend gecombineerd kan worden met de bestaande regenwaterberging en wegenstructuur. Bergerden is op het terrein van duurzame ontwikkeling één van de visitekaartjes van de regio.

Uitbreiding van Bergerden stuit echter op bezwaren van de gemeente Overbetuwe. Die houdt vast aan de grenzen van het nog aan te leggen parkgebied. Volgens het gemeentebestuur van Lingewaard kan het verlies aan groen voldoende worden gecompenseerd. Het gebied tussen het parkgebied en de A15 bij Bemmel, dat nu een soort restzone dreigt te worden, zou meer bij het park kunnen worden betrokken.

Of de inspraakreactie van burgemeester Rob Persoon invloed heeft gehad, wordt volgende week bekend. De Provinciale Staten zullen 29 juni het streekplan vaststellen.

Geplaatst 20 juni 2005