CDA

20-06-05
´Renaissance beroepseer nodig´

Dit vinden Gabriël van den Brink, Thijs Jansen en Dorien Pessers. Zij redigeerden het boek Beroepszeer - Waarom Nederland niet goed werkt, dat deze week verschijnt.

Deze 330 paginas tellende publicatie verschijnt deze week bij uitgeverij Boom te Amsterdam: tegelijkertijd als boek en als zomernummer van Christen Democratische Verkenningen, het kwartaaltijdschrift van het Wetenschappelijk Instituut voor het CDA.

De centrale boodschap van het boek is dat er in Nederland al decennia lang sprake is van een enorme geringschatting van het belang van vakmanschap. Zowel in de private als de publieke sector. In toenemende mate is gaan gelden dat functies hoger gewaardeerd worden naarmate deze verder af staan van de werkelijke productie. Daaronder heeft de betrokkenheid van de Nederlandse werknemer ernstig geleden. Willen we een tevreden en welvarend Nederland, dan moeten we zo snel mogelijk ophouden met de degradatie van vakmensen. Beroepseer op de werkvloer is niet iets van het verleden, maar van de toekomst.

Het boek bevat diepgravende cultuurfilosofische analyses van onder anderen Dorien Pessers, Gabriël van den Brink, Ad Verbrugge en Geert Mak. Daarnaast veel nieuwe empirische gegevens over de betrokkenheid en tevredenheid van Nederlandse werknemers en over de mate waarin managers de arbeidsvreugde bederven. Het boek is opgebouwd uit verschillende delen en gaat uitgebreid in op respectievelijk motivaties & prestaties van werknemers, de relatie tussen managers en professionals, het betwiste vakmanschap in onderwijs, zorg & welzijn en de publieke sector en de transformatie van het arbeidsethos.

Leo Prick:

Leraren klagen over het beleid in Den Haag, dat het heel demotiverend is. Daar geef ik ze gewoon gelijk in. Ze zijn decennialang genegeerd en geminacht. Er heerst in die ons kent ons-kringen, waar alles wordt geregeld over de hoofden va de leraren heen, een diepgewortelde leraarvijandigheid (p.210)

Harry Starren:

We moeten inderdaad erkennen dat we mensen hebben ontmoedigd. Organisaties zijn vaak ontmoedigende dwangsystemen. We hebben mensen gedehumaniseerd: letterlijk onpersoonlijk en functioneel gemaakt (p.127)

Als bijlage vindt u een uitnodiging voor de presentatie van het boek op donderdag 23 juni om 19.00 uur in boekhandel Verwijs met korte introducties van Gabriël van den Brink, Thijs Jansen, Dorien Pessers en Ad Verbrugge. Gaarne opgeven bij m.flink@uitgeverijboom.nl; 020-5218145 / 06-53534051

Vanaf donderdag 23 juni kunt u ook een persexemplaar van de bundel verkrijgen.

Voor vragen of inlichtingen kunt u terecht bij Jan Prij (prij.wi@cda.nl), redactiesecretaris van CDV: 070- 342 4871 of 06- 46 08 73 47.