Ministerie van Verkeer en Waterstaat

Kort woord van de Staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat, Melanie Schultz van Haegen, bij ondertekening convenant Inbouw van opvangvoorzieningen voor vuilwater aan boord van nieuwe pleziervaartui

(alleen de uitgesproken tekst geldt)

Dames en heren,

Goed nieuws voor onze rivieren en meren.

Goed nieuws voor de zwemmers.

En óók goed nieuws voor mensen met een pleziervaartuig.

Dat laatste klinkt misschien gek nu de overheid deze mensen verplicht tot iets.

Dat iets is het laten inbouwen van een vuilwatertank of chemisch toilet.

Maar uiteindelijk zullen zij als waterliefhebber ook profiteren van dit convenant.

Als waterrecreant geniet je gewoon meer van schoon en veilig water.

Da's logisch.

En laten we ook vooral niet vergeten dat dit convenant ook bijdraagt aan een positief imago van Nederland als waterrecreatieland voor de binnenlandse en buitenlandse toerist!

HISWA, Watersportverbond, ANWB, VROM en V&W gaan straks hun handtekening zetten onder het convenant met de opwindende titel `Inbouw van opvangvoorzieningen voor vuilwater aan boord van nieuwe pleziervaartuigen'.

In het convenant spreken we af dat vooruitlopend op het lozingsverbod voor toiletwater in 2009 in nieuwbouwschepen standaard een vuilwatertank wordt ingebouwd.

Alle betrokken partijen komen overeen dat we op weg naar het verbod alles in het werk moeten stellen om draagvlak bij botenbezitters voor dit besluit te realiseren.

Communiceren dus!

Met dit convenant en het lozingenbesluit zetten we een belangrijke stap voorwaarts in de richting van schoner water in onze rivieren en meren.

Hoewel het lozen van toiletwater vanuit de pleziervaart een relatief kleine bron is voor vervuiling van het oppervlaktewater, is het wel een belangrijke besmettingsbron voor zwemmers.

Want heel veel kleine boodschappen maken een hoop...

En - niet onbelangrijk - is het beëindigen van deze lozingen nodig om de normen van de nieuwe EU zwemwaterrichtlijn te kunnen halen.

Het momentum van het convenant is goed.

We hebben nu voldoende walopvangvoorzieningen voor het vuile water in Nederland beschikbaar.

Want vuil water aan boord opslaan, en vervolgens onvoldoende voorzieningen voor het lozen, tja, dat is water naar de zee dragen.

We hebben inmiddels 300 opvangpunten.

Dat aantal zal in de toekomst nog aanzienlijk toenemen nu het besluit Jachthavens van kracht is geworden.

Dat besluit verplicht iedere jachthaven met meer dan 50 ligplaatsen tot het hebben voor een voorziening voor de opvang van vuilwater.

Alle aanwezigen - vertegenwoordigers HISWA, Watersportverbond, ANWB, Interprovinciaal overleg, Unie van Waterschappen en Stichting Reinwater wil ik bedanken voor hun positieve inzet.

Dit convenant is echt een gezamenlijk product waar u allen trots op mag zijn

Ik wens u allen alvast veel wijsheid toe bij het verder uitwerken van de communicatie activiteiten die nodig zijn om het gewenste draagvlak te creëren.

Dank u wel.