Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland

Klein succes: tóch reïntegratiebevorderende maatregelen voor toekomstige WAO-ers die minder dan 35% arbeidsongeschikt zijn
---

Vorige week heeft minister De Geus de Kamer toegezegd, dat werkgevers van mensen met een verlies aan verdienvermogen van minder dan 35%, toch een no riks polis en een premiekorting zullen krijgen als ze iemand uit die doelgroep in dienst nemen. Dit is een succesje.

De PvdA (Jet Bussemaker), ChristenUnie (Tineke Huizinge-Heringa), GroenLinks (Kees Vendrik), SP (Jan de Wit) en LPF (Joao Varela) hadden hier bij de minister op aangedrongen.

De CG-Raad had in zijn reactie op de nieuwe WAO (de WIA), de Kamerleden gevraagd de problemen van toekomstige WAO-ers die minder dan 35% arbeidsongeschikt zijn, op te lossen door:


1. De werkgevers recht te geven op de no riks polis en premiekorting.


- 1.1 als het ex-werknemers betreft.

- 1.2 als het mensen betreft die tot de gemeentelijke doelgroep behoren.

2. De werkgever een boete op te leggen als hij de persoon niet reïntegreert (in het eigen bedrijf, of bij een andere werkgever).
3. Inkomens-aanvulling en/of uitkering voor deze groep.
4. Recht op IOAW mocht men in de bijstand komen, waarbij er geen vermogenstoets geldt.

Kortom, de CG-Raad pleit voor handhaving van de arbeidsongeschiktheidsklassen van 15-25% en 25-35% in de WGA (Regeling werkhervatting gedeeltelijk arbeidsgeschikten) met de arbeidsgehandicaptentoets uit de Wet Rea voor de gemeentelijke doelgroep.

Alleen het eerste punt, de no risk polis en de premiekorting voor de ex-werknemers (1.1) is nu binnen. Alle andere punten zijn nog niet geregeld voor de doelgroep van min 35%.

Werkgevers- en werknemersorganisaties hebben zich gezamenlijk verantwoordelijk verklaard voor het aan het werk houden van de doelgroep min 35%. Zij zullen in CAOs regelen dat deze mensen weer aan de slag komen. De regering schat niettemin in dat 60% van deze groep na twee jaar ziekte ontslagen zal worden.

(Geplaatst: 20 juni 2005)

---