Gemeente Haaren



* Aanslagen afvalstoffenheffing en rioolrecht 2005
* Gemeentehuis gesloten

* Imago onderzoek gemeente Haaren 2005

* Huisvesting statushouders


* Aanslagen afvalstoffenheffing en rioolrecht 2005

In eerdere publicaties in december 2004 en maart van dit jaar, informeerden wij u over het feit dat de gemeente Haaren vanaf 2005 voortaan zelf de aanslagen voor afvalstoffenheffing en rioolrecht gaat verzenden en innen. Tot die tijd lag die taak bij Brabant Water.

Het was de bedoeling om de aanslagen in het tweede kwartaal van 2005 te versturen.
Voor dat doel werd nieuwe software aangeschaft. Helaas bleek dat pakket nog niet voldoende toegerust te zijn op de specifieke wensen van onze gemeente. Het aanpassen heeft meer tijd gevergd dan wij zouden wensen. Om op basis van de juiste gegevens te kunnen beginnen met de nieuwe systematiek, is ook het containerbestand zuiver in beeld gebracht en dat nam eveneens meer tijd in beslag dan was gepland. Daardoor zullen de aanslagen afvalstoffenheffing en rioolrecht uiterlijk in augustus 2005 kunnen worden verzonden.

College van B&W.

Naar boven


* Gemeentehuis gesloten

In verband met de jaarlijkse personeelsdag is het gemeentehuis op vrijdag 24 juni gesloten.

Naar boven


* Imago onderzoek gemeente Haaren 2005

In de periode januari tot en met mei 2005 heeft Ankie Teurlinx, studente aan de Internationale Hogeschool van Breda een onderzoek uitgevoerd naar het imago van de gemeente Haaren. Op basis van theoretisch onderzoek, een aantal interviews en een enquête, geeft zij een beschrijving van het beeld dat inwoners hebben van gemeentebestuur en gemeentelijke organisatie.
Vanuit de conclusies van het onderzoek, doet Ankie een aantal aanbevelingen.
De aanbevelingen kunnen worden onderverdeeld in: a. Aanbevelingen voor de totale gemeentelijke organisatie (inclusief bestuur).
b. Aanbevelingen voor de ambtelijke organisatie. c. Aanbevelingen voor het college van B&W.
d. Aanbevelingen voor de gemeenteraad.

In de komende zomerperiode zullen een aantal aanbevelingen van het onderzoek worden uitgewerkt tot concrete plannen. Deze plannen zullen op dezelfde wijze worden onderverdeeld zoals hierboven omschreven. De voorbereidingen voor verbetering van de dienstverlening zijn al eerder gestart. Er wordt onder andere eerst gewerkt aan een aantal kleine fysieke aanpassingen zodat er meer privacy ontstaat in de wachtruimtes. In het najaar zullen verdere verbeteringsvoorstellen waarin een aantal van de aanbevelingen uit het onderzoek zijn meegenomen, aan de gemeenteraad worden aangeboden.

De eindrapportage van het imago onderzoek kunt u vinden op www.haaren.nl onder >plannen en projecten. Wanneer u op onderstaande link klikt, kunt u de samengevatte versie van het imago onderzoek 2005 downloaden.

Wij willen graag iedereen die heeft meegewerkt aan het onderzoek bedanken voor zijn of haar bijdrage. De respons op de enquête was erg hoog, waardoor met recht kan worden gesproken van een representatieve uitslag.

College van B&W.
Te downloaden:

* Imago Onderzoek Gemeente Haaren.pdf

Naar boven


* Huisvesting statushouders

Elke gemeente in Nederland krijgt ieder half jaar van het Ministerie van Justitie de opdracht een bepaald aantal statushouders te huisvesten. Het aantal is afhankelijk van de grootte van de gemeente. Statushouders zijn vluchtelingen, die in Nederland mogen blijven. Deze mensen hoeven dus niet langer in een asielzoekerscentrum te wonen, maar krijgen huizen toegewezen.

Omdat bijna alle gemeenten in 2001 een achterstand hadden opgelopen in hun taak om een aantal statushouders te huisvesten, is het Ministerie strenger gaan toezien op de naleving van deze gemeentelijke plicht. Sinds 2002 is Haaren, net als de omliggende gemeenten, bezig met het maken van een inhaalslag. Per 1 juli 2005 moet de achterstand zijn weggewerkt. De provincie, die daarop moet toezien, roept regelmatig de gemeenten op het matje die de taakstelling nog niet hebben gehaald. In overleg en in samenwerking met de woningstichtingen in onze gemeente zijn wij er in geslaagd aan die eis te voldoen.

In onze gemeente staan echter maar weinig huurwoningen. Ongeveer 85% is koopwoningen.
Bovendien is er weinig verloop in huurwoningen. Ik kan me dan ook goed voorstellen dat het voor iemand die al jarenlang op de lijst staat voor een huurwoning, moeilijk te begrijpen is dat een woning die vrijkomt aan statushouders wordt toegewezen.
Wij streven er naar de huisvesting van de vluchtelingen zoveel mogelijk over de vier dorpen te verdelen. Zo zal binnenkort ook in Biezenmortel, waar nog geen statushouders waren gehuisvest, een vluchtelingengezin komen wonen.
Stichting Vluchtelingenwerk zorgt ervoor dat alle gezinnen worden begeleid door een vrijwilliger die hen wegwijs maakt in het dorp en hen laat kennismaken met de school, bank, huisarts, tandarts en de buurt. Op deze manier kunnen zij samen met onze inwoners aan een nieuwe toekomst gaan werken.
Want laten we vooral niet vergeten dat deze vluchtelingen alles achter hebben moeten laten en dikwijls de verschrikkelijkste dingen hebben meegemaakt.

Joseph Pullens,
wethouder.