Gemeente Grootegast


Nieuwe kansen voor jongeren

De gemeenten Grootegast, Leek, Marum en Zuidhorn werken samen met het Alfa-college en het Noorderpoortcollege om jongeren die niet naar school gaan en geen (vast) werk hebben nieuwe kansen te bieden.

In het onderzoeksproject Chill Check en Break Out, waarin Alfa -en Noorderpoortcollege samenwerkten met jongerenwerkers in het Westerkwartier, is met jongeren in gesprek gegaan over opleiding en werk. Hieraan wordt nu een vervolg gegeven met het aanbieden van een cursus voor jongeren van 18 tot 25 jaar.

De cursus is vooral bedoeld voor jongeren in het Westerkwartier die hun opleiding niet hebben afgemaakt en nu geen werk hebben, of uit noodzaak werk aannemen dat eigenlijk niet goed bij hen past. In de cursus wordt gewerkt aan een persoonlijk ontwikkelingsplan, dat er voor elke deelnemer weer anders uit kan zien. De vragen: "wat wil ik, wat kan ik, wat interesseert me en waar wil ik naar toe?", vormen de leiddraad van het geheel.

Er wordt een gevarieerd programma aangeboden dat in overleg met de deelnemers verder uitgewerkt zal worden. Er is tijd om ervaringen met elkaar uit te wisselen, er wordt theorie aangeboden en er kan veel geoefend worden met b.v. solliciteren, presenteren e.d. Naast de groepsactiviteiten zijn er individuele opdrachten en individuele begeleidingsgesprekken met de docent. De blik zal steeds gericht zijn op het zien en benutten van nieuwe kansen.

De cursus start in september 2005. Elke week is er één bijeenkomst op de ochtend, middag of avond. De cursus eindigt in januari waarna de individuele begeleiding nog enige tijd door kan lopen.

Nu al kunnen jongeren zich aanmelden, een folder aanvragen of meer informatie vragen, bij de docenten die de cursus geven: Celeste Banning: 0594 517070 en Jan Veenstra 0594 517877.

Na aanmelding volgt er een intake gesprek met de jongere waarin samen vastgesteld wordt wat hij of zij precies wil gaan leren en of dat binnen deze cursus haalbaar is. Volgens Jan en Celeste is er één belangrijke voorwaarde waaraan de cursist moet voldoen als hij aan deze cursus begint: "je moet bereid zijn om in gesprek te gaan over jezelf en de keuzes die je in je leven maakt".

---

(c) 2003 Gemeente Grootegast