Gemeente Dordrecht


---

Tomadohuis is gemeentelijk monument

Kunststukje van de week

Hanneke van Asdonck

Het Tomadohuis is een kantoorgebouw, ontworpen door architect Huig Aart Maaskant en gebouwd in 1962. Bijzonder is de uitgebalanceerde constructieve vormgeving. Het transparante karakter van de begane grond lijkt bovenliggende bouwwerk te doen zweven. In 1962 opende de directeur van het bedrijf Tomado, Jan van der Togt, het Tomadohuis. Hij was zeer gecharmeerd van de moderne vormgeving en alle door architect Maaskant aangebrachte technische snufjes. Na de ingebruikname zag hij er persoonlijk op toe dat het personeel niets in de vensterbanken plaatste: dit verstoorde de schoonheid van de stad.

De begane grond van het gebouw heeft een oppervlakte van 9 bij 9 meter: door de combinatie van glazen wanden voor en achter en dragende zwart granieten zijwanden, lijkt het overkragende bovenliggende gevaarte te zweven.

Helaas is het vroegere transparante karakter van de sokkel bijna verdwenen. In 1962 bestond de gehele inrichting uit de trap, een lift, een zitje van Mies van der Rohe en een glascompositie. Door een elektronisch oog werden bezoekers waargenomen en een vrouwenstem begeleidde ze naar boven.

Begin jaren negentig vestigde zich in de transparante hal een keukenbedrijf. Ook dit kwam het oorspronkelijke karakter van het gebouw niet ten goede. Het prachtige glassculptuur aan de voorgevel viel langzaam uit elkaar waarna restauratie niet meer mogelijk bleek.

De door de architect bewust leeg gehouden ruimte rondom het gebouw is inmiddels gevuld door parkeerplaatsen met auto's en de doorzichtige sokkel wordt steeds voller.

Bureau Monumentenzorg & Archeologie verrast iedere maand een groot publiek met een andere bijzondere vondst of een aansprekend monument. Dit kunststukje is te vinden in de Openbare Bibliotheek (als miniatuur), Groenmarkt 153. De openingstijden zijn dinsdag t/m donderdag van 12.00 tot 20.00 uur, vrijdag van 12.00 tot 18.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 13.00 uur. Het origineel staat aan de Burgemeester de Raadtsingel, schuin tegenover het Centraal Station.

GeĂŻnteresseerden kunnen meer informatie vinden over het Kunststukje van de week en andere archeologische vondsten op www.dordrecht.nl/archeologie.

document icoon Tomadohuis.jpg

Redactie
Hanneke van Asdonck
Communicatie

telefoon 078 - 639 62 36

Informatie
Deborah Paalman
Dordts Archeologisch Centrum
telefoon 078 - 639 62 13