Gemeente Zwolle

Opgeknapte omgeving Eiland begroet de zomer

Een dag voor de zomer officieel begint, is de laatste hand gelegd aan de grootscheepse opknapbeurt van de omgeving van het Eiland in de binnenstad. Het Broerenkerkplein, Achter de Broeren, het Pelserbrugje, de Korte Smeden en de Botervatstraat hebben een fraaier aanzien gekregen.

Het zijn de eerste concrete successen van het Ontwikkelingsprogramma Binnenstad dat augustus vorig jaar is vastgesteld. Ook is met de opknapbeurt de loopverbindingen van de Diezerstraat met het Eiland verbeterd, een prioriteit uit het Binnenstadsprogramma.

Korte Smeden en Botervatstraat
De Korte Smeden kreeg een geheel nieuwe bestrating en er is een boom ingeplant. In overleg met de winkeliers is besloten om alle obstakels, zoals fietsklemmen, te verwijderen. Hierdoor is een ruimer straatbeeld ontstaan en dat bevordert de loop naar het Eiland.

Achter de Broeren
Het plein Achter de Broeren, dat een nogal rommelig aanzien had, heeft een complete metamorfose ondergaan. De bestrating en de verlichting zijn geheel vernieuwd. Ook zijn er bankjes gekomen en nieuwe fietsklemmen, die efficiënter zijn geplaatst. Door de opknapbeurt heeft het plein een mooie, ruime uitstraling gekregen.

Trap Pelserbrugje
Ter hoogte van het Pelserbrugje is de bestaande smalle trap, die toegang geeft tot de groenstrook langs de Thorbeckegracht, vervangen door een 10 meter brede natuurstenen trap. Tevens is de bestrating rondom het kantoorgebouw van het Oversticht en het plein voor het restaurantschip vernieuwd.

Broerenkerkplein 2e fase
De rijbaan tussen het plein Achter de Broeren en de Vispoortenplas is eveneens opnieuw bestraat. Het vormt het slotakkoord van de herinrichting van het Broerenkerkplein.

De volgende opgave uit het Binnenstadsprogramma is de herinrichting van de Grote Markt, Melkmarkt en het Rodetorenplein. Als de gemeenteraad op 12 juli 2005 ja zegt tegen het Definitief Ontwerp en het uitvoeringskrediet beschikbaar stelt, is dat het eerste grote binnenstadsproject waarvoor eind augustus de schop opnieuw de Zwolse grond in gaat.


---