Politie Midden- en West Brabant

Korps Midden en West Brabant op koers in 2005

TILBURG, 20 juni 2005

De resultaten van de politie Midden en West Brabant over de eerste vier maanden van 2005 zijn voor een belangrijk deel in overeenstemming met de afspraken die het korps heeft gemaakt in het prestatieconvenant met de minister van Binnenlandse Zaken en met het Regionaal College. Dat blijkt uit de eerste managementrapportage van het korps. De korpsleiding is hier tevreden over maar benadrukt vooral resultaten moeten leiden tot een veiligere samenleving en een hogere tevredenheid van burgers over de politie. De onlangs uitgekomen Politiemonitor 2005 laat voor Midden en West Brabant een stijgende lijn zien wat betreft bereikbaarheid, beschikbaarheid van de politie en de tevredenheid over het laatste politiecontact. Uit het Klantentevredenheidonderzoek dat het korps permanent houdt, komt naar voren dat de algemene tevredenheid van de burger in de contacten met de politie wordt gewaardeerd met een 7,6.

In de eerste vier maanden leverde de politie 4869 verdachten aan bij het Openbaar Ministerie. Als deze groei blijft doorgaan zal het afgesproken resultaat van 14600 eind van het jaar worden behaald. Verder is een stijging te zien bij het aantal boetes na staande houding (25563 in 2005 tegenover 21000 in 2004). Deze resultaten zijn onderdeel van de afspraken die het korps heeft vastgelegd in het prestatieconvenant met de Minister.

Ook voor wat betreft de beschikbaarheid en zichtbaarheid, tevens genoemd in het prestatieconvenant, zit vooruitgang. De beschikbaarheid van de politie in de woonbuurten gaat omhoog. Scoorde het korps in 2004 nog 4,2%, in 2005 kwam dit op 4,8%. Daarmee is de doelstelling voor 2006 al gehaald. Ook de zichtbaarheid van de politie is toegenomen. In 2004 gaf 65,6% van de ondervraagden de politie minder dan eens per week te zien. In 2005 bleek dit gedaald naar 65,1%. Dit berekent een lichte toename van de zichtbaarheid van politie in woonbuurten. Met dit laatste onderwerp voldoet het korps nog niet aan de gestelde norm voor 2006, maar is wel op de goede weg.

Aanpak speerpunten

Het aantal overvallen laat in de eerste 4 maanden een daling zien naar 43. Vorig jaar lag dat aantal nog op 63. Ook het aantal berovingen, waaronder tasjesroof, nam af naar 183 in 2005. Het jaar daarvoor kwam het aantal op 236. Deze afname wordt ondermeer verklaard door de aanpak in het district Tilburg. Een verklaring daarvoor is ondermeer dat de aanpak van veelplegers lijkt te werken. Echter district Breda laat een stijging zien. In 51 gevallen was er sprake van gebruik van een wapen. Opvallend is dat in 30 zaken het slachtoffer van de mobiele telefoon werd beroofd.

Woninginbraken

Bij woninginbraken is een daling te zien met 10,5%, in vergelijking met dezelfde periode in 2004. Een stijging deed zich wel voor in het district Oosterhout, en die is te verklaren door een inbrakengolf in Waalwijk. Na rechercheonderzoek zijn drie dadergroepen opgepakt waarmee 80 inbraken werden opgelost in de districten Oosterhout en Tilburg, waarvan 55 in Waalwijk. De politie besteed bij woninginbraken meer aandacht aan preventie, verbeterde de analysemogelijkheden en stelt gerichte rechercheonderzoeken in.

Bedrijfsinbraken

Ook de aangiften van de bedrijfsinbraken laat ten opzichte van de andere jaren een forse daling zien van ruim 28%.In 2004 bedroeg het aantal 1823 terwijl in dezelfde periode van 2005 het nog om 1310 zaken ging. Mogelijke oorzaken van de daling zijn de integrale aanpak door ondernemers, gemeenten en politie en invoering van het Keurmerk Veilig Ondernemen.

Mishandeling

Bij de aangiftes van mishandeling is een stijging waarneembaar van 1176 in 2004 naar 1228 in 2005. De stijging van het aantal aangiften van mishandeling is deels te verklaren door de toename van het aantal aangiftes van huiselijk geweld. Als er sprake is van huiselijk geweld wordt altijd een aangifte opgenomen. Sinds begin dit jaar worden alle operationele politiemensen getraind hoe om te gaan met dit onderwerp.

Daling diefstal autos

Ook de aangiften van diefstal autos regionaal blijft afnemen. Dit aantal daalt naar 460 ten opzichte van 587 in de eerste 4 maanden van 2004. Alleen in het district Bergen op Zoom is sprake van een lichte stijging. De politie schrijft de daling toe aan het verhoogde toezicht op hotspots, extra surveillances op bekende routes, inzet van biketeams en de aanpak van veelplegers.

Telefonische bereikbaarheid

Van de 112-meldingen werden in de eerste vier maanden van dit jaar 91,3% binnen 15 seconden beantwoord. De norm hiervoor ligt op 80%. Via 0900-8844 werd 78,9% van de ingekomen telefoontjes binnen 20 seconden opgenomen. De vastgestelde norm is vastgesteld op 76% en werd dus gehaald. De beantwoording van de 0900-8844 gesprekken binnen 30 gebeurde in 84.9%. De norm ligt echter op 85,5% en werd dus niet gehaald.

Geweldszaken met dodelijke afloop

In 2005 kwamen twee personen door een misdrijf om het leven. Half januari werd in Breda een overleden vrouw aangetroffen. Zij bleek door geweld om het leven te zijn gekomen en een verdachte werd aangehouden. Eind april werd een man in Waalwijk in zijn auto doodgeschoten. Dit onderzoek loopt nog.

Auteur: Enny de Wit