Gemeente Lingewaard


Nieuw overdekt zwembad stap dichterbij

De bouw van een zwemaccommodatie in Lingewaard is een belangrijke stap dichterbij. De gemeenteraad is akkoord gegaan met eenmalige investering van tweeëneenhalf miljoen euro. Met dit besluit ligt voor het college de weg vrij om de mogelijkheden verder te onderzoeken en een concreet voorstel voor een 25-meter bad op tafel te leggen. Besluitvorming wordt op zijn vroegst in het eerste kwartaal van 2006 verwacht.

De roep om een nieuw overdekt zwembad werd luider toen duidelijk werd dat het opknappen van het sterk verouderde instructiebad De Hoenderik veel te duur zou worden. Nieuwbouw was de beste oplossing.

Tijdens de behandeling van de Voorjaarsnota heeft de raad uitvoerig stilgestaan bij de besluitvorming. Overigens zonder dat het voorgestelde investeringsbedrag van 2.500.000 euro ter discussie stond. Wel waren er vragen over de locatiekeuze en exploitatie.

De zwemverenigingen Thétis uit Gendt en De Ward uit Bemmel meldden dat alleen een 25-meter bad toereikend is voor zowel wedstrijdtraining als recreatief zwemmen. Onderzoek van de gemeente heeft aangetoond dat in een bad van 20 meter niet alle huidige gebruikers van De Hoenderik een plek kunnen krijgen. Echter, de investeringskosten van een 25-meter bad liggen aanmerkelijk hoger.

Exploitatie
Ook de jaarlijkse exploitatie van een 25-meter bad geeft geen positief beeld. Om de jaarlijkse lasten van een 25-meter bad te compenseren krijgt de exploitant in de nieuwe accommodatie ruimte om andere sportactiviteiten aan te bieden. Te denken valt aan fitness, sauna en bowlen.

Dát er een 25-meter bad in Lingewaard gaat komen, lijdt geen twijfel. Wethouder Bud Joosten van sportzaken: ,,Het college is blij dat de raad zich achter ons standpunt heeft geschaard. Hoewel er natuurlijk nog het nodige onderzocht moeten worden, ga ik er voor honderd procent van uit dat deze nieuwe zwemaccommodatie gerealiseerd wordt.'' Bij een optimistisch inschatting is rond de jaarswisseling de locatie bekend. Aan het einde van volgend jaar kan de eerste schop de grond in.

Traject
Het college is op zoek naar een geschikte locatie. Een aantal locaties is reeds bekeken. De Van Nispenweg heeft tot nu toe de meeste voorkeur. Aan deze ontsluitingsweg van woonwijk Essenpas in Bemmel komt ook het Juniorcollege van het Over Betuwe College. Nog onderzocht worden de locaties carpoolplaats Bemmel, De Houtakker en Bergerden.

Wethouder Joosten heeft met de raad afgesproken dat de kosten van de zwemaccommodatie in beeld worden gebracht. Om de regie in eigen hand te kunnen houden zal de bouw in eigen beheer plaatsvinden. Daarna wordt de externe exploitatie geregeld. Uitgangspunt is dat de gemeente Lingewaard niet zal bijdragen in de exploitatie.

De ontwikkelingen rond de nieuwe zwemaccommodatie zijn de komende maanden te volgen via de gemeentelijke website. Op de pagina projecten zal het college zoveel mogelijk informatie geven over de actuele stand van zaken.

Geplaatst 20 juni 2005