Gemeente Lingewaard


Lingewaard wil Fort Pannerden
behoeden voor ernstig verval
foto paarden bij Fort Pannerden
De toegangsweg naar Fort Pannerden zal ook na de restauratie bescherm gebied blijven. Ook dan zullen deze halfwilde Konikpaarden niet door autoverkeer lastig worden gevallen.

Fort Pannerden zal zonder een grondige restauratie in verval raken. Er ligt een Plan van Aanpak om het verval ongedaan te maken en het fort veilig te maken voor toekomstige gebruikers. Om de restauratie op gang te brengen is naar schatting drie miljoen euro nodig. De gesprekken over subsidies beginnen vorm te krijgen. Vandaar dat de gemeente Lingewaard er alles aan gelegen is om het historische bolwerk uit 1870 onder haar hoede te krijgen. Staatsbosbeheer is eigenaar van het fort. Die heeft onlangs de krakers aangeschreven om het fort te verlaten.

Vorig jaar september ging de raad akkoord met een Plan van Aanpak, opgesteld door de Grontmij. Het rapport geeft onder meer inzicht in de financiële mogelijkheden, restauratie en exploitatie. Zonder van het fort een grootschalig attractiepark van te maken.

,,Zo'n omvangrijk plan vraagt tijd. Veel geduld en veel overleg'', zo zegt wethouder Bud Joosten. ,,De afgelopen maanden hebben we veel energie gestoken in fondswerving.'' En met succes. De provincie Gelderland en het projectbureau Nieuwe Hollandse Waterlinie staan niet afwijzend tegenover de restauratieplannen. De komende maanden zal onder leiding van de provincie worden gewerkt aan een uitvoeringsprogramma voor een aantal verdedigingswerken van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, waaronder fort Pannerden.

Restauratie
De restauratie richt zich op het fort zoals het door de militairen in 1920 is achtergelaten. Deze omvangrijke klus is in drie fasen verdeeld. Grontmij heeft berekend dat voor fase 1 zo'n 1.425.000 euro nodig is. Tien procent wil de gemeente Lingewaard betalen, de rest moet komen van co-financiers. Een grote meerderheid van de raad staat achter deze plannen. Wel onder de voorwaarden dat Lingewaard de erfpacht van Staatsbosbeheer in bezit krijgt en bij aanvang van de bouwkundige restauratie de krakers het fort hebben verlaten. Staatsbosbeheer heeft al in concept een erfpachtovereenkomst gemaakt, waarin de gemeente de erfpacht krijgt als het fort vrij van krakers is.

Wethouder Bud Joosten heeft er alle vertrouwen in dat het voorgenomen plan een succes wordt. "De totale kosten worden geraamd op vier miljoen euro. Dan mag je best spreken van een behoorlijk omvangrijk plan. Om het uitvoerbaar te houden richten we ons eerst op de eerste fase. Die beoogd het fort veilig en droog te maken. Dan worden meteen de meest urgente zaken aangepakt om het verval van Fort Pannerden te stoppen. Laten we er in ieder geval voor zorgen dat het waardevolle fort niet verder in verval raakt.''

Het college én raad hechten grote waarde aan de instandhouding van het rijksmonument en openstelling voor het publiek. Joosten: "De krakers zeggen via hun website dat zij ervoor gezorgd hebben dat mensen een kijkje kunnen nemen in het verdedigingswerk. De gemeente gaat niets anders doen. Alleen, wij willen het voor het publiek het fort éérst veilig hebben.''

Publiek
Kwelwater zorgt voor veel overlast in het fort. Een eerste aandachtspunt is om het waterpeil in de slotgracht beheersbaar te maken. Om in het fort droge voeten te houden moet de bovenkant waterdicht worden. Tevens vragen de slotgrachtmuren om een restauratie. Daarna is het al mogelijk om de tweede verdieping met een vloeroppervlakte van 450 vierkante meter open te stellen voor het publiek.

Restauratiestap 2 moet het fort geschikt maken voor openbaar gebruik. De vloeren, deuren en ramen worden teruggeplaatst. Hierdoor kan men het binnenklimaat beheersbaar houden. Andere aandachtspunten zijn de hoofdtoegang en de nooduitgang aanbrengen. Dan kunnen er in het gehele fort rondleidingen worden gegeven.

Het college verwacht dat als de tweede restauratiefase achter de rug is, het eenvoudiger wordt om ondernemers te vinden die bereid zijn te investeren. Dan heeft de gemeente Lingewaard ook een beeld van toeristische functies die het fort kan herbergen. Volgens de opstellers van het rapport is er onder meer ruimte voor een museum waar de historie van het fort wordt weergegeven.

Een café met buitenterras moet de bezoeker de mogelijkheid bieden om een drankje te nemen. Verder noemt het rapport bijzondere overnachtingsmogelijkheden in de vorm van cultuurlogies. Als succesvolle voorbeelden worden projecten in Spanje, Frankrijk en Engeland genoemd. In de culturele ruimte zijn mogelijkheden om exposities en culturele activiteiten te houden. De toegangsweg naar het fort blijft overigens voor het autoverkeer gesloten. Joosten: "Wij willen geen autoverkeer door de Klompenwaard."

Natuurontwikkeling
Verder is het fort een belangrijk informatiepunt over natuurontwikkeling in de Gelderse Poort. In het Streekplan Gelderland wordt Fort Pannerden in 1966 door de Provincie genoemd als ,,mogelijk centraal markeringspunt met recreatieve functie.''

Drie jaar geleden is een enquête gehouden over het fortbezoek. Hieruit is gebleken dat er veel animo is voor een bezoek aan een gerestaureerd fort. Voornamelijk door de cultuurhistorie en de natuurlijke omgeving. Grote voorkeur bestaat voor fietsen en wandelen.

"Met het aanspreken van de juiste doelgroep kunnen natuur, cultuur en recreatie zich hand in hand blijven ontwikkelen in de Gelderse Poort. Fort Pannerden kan een impuls geven aan toekomstige promotieactiviteiten voor de Gelderse Poort. De ontwikkeling van Fort Pannerden biedt een aanknopingspunt om de uitstraling van natuur- en cultuurrecreatie in de Gelderse Poort te versterken'', zo meldt het rapport van de Grontmij. Staatsbosbeheer heeft drie jaar geleden aangeven in het fort wel een geschikt vertrekpunt voor excursies te zien.

Zie ook:
Tijdens oorlog vijf kogels voor Fort Pannerden

Geplaatst 20 juni 2005