Gemeente Lingewaard


Tijdens oorlog vijf kogels voor Fort Pannerden

Het fort is gebouwd in de periode 1869 tot 1871. De belangrijkste functie was te voorkomen dat de vijand de Rijn kon afdammen, waardoor de Hollandse waterlinie zou droogvallen. Tijdens de Eerste Wereldoorlog was het fort volledig bezet.

Na de oorlog werd het fort door Defensie vanwege bezuinigen slechts enkele keren voor een oefening gebruikt. In 1939 werd door de dreigende oorlog het fort versterkt met zeven kazematten. De vier kanonnen stonden er nog, maar daar bleken nog welgeteld vijf kogels voor te zijn. In 1940 werden twee zware mitrailleurs van de marine ingezet. Echter, op 11 mei werd het fort ingesloten en werd tot overgave besloten.

Na de oorlog werd uit het fort al het bouwmateriaal uitgesloopt voor de wederopbouw. Veel materiaal is in de omgeving nog terug te vinden in schuren en kippenhokken. Het fort heeft nog enige jaren gediend als opslag van explosieven die in de Betuwe werd gevonden. T

oen het fort niet meer voor militaire doeleinden werd gebruikt heeft het Ministerie van Defensie het overgedragen aan de Domeinen. In 1969 werd Fort Pannerden erkend als nationaal monument en kreeg zo de beschermde status. Op 1 januari 1988 ging het fort naar Staatsbosbeheer, die nog steeds eigenaar is.

Geplaatst 20 juni 2005