FNV

Demonstratie voor geleidelijker ordening van suikermarkt

Werknemers van suikerproducenten CSM en Suiker Unie nemen dinsdag in Den Haag deel aan een demonstratie tegen het voorstel van de Europese Commissie voor een nieuwe ordening van de suikermarkt. De gevolgen voor de Nederlandse suikerindustrie zijn enorm. Als de Europese plannen onverkort doorgaan, dreigt zelfs een einde te komen aan de suikerbietenteelt - en daarmee de suikerproductie - in ons land.

Op het Plein voor de Tweede Kamer bieden suikerbietentelers, werkgevers en vakbonden het rapport van hun gezamenlijke studie over de sociaal-econonische gevolgen aan de voorzitter van de Vaste Kamercommissie van Landbouw, Annie Schreijer (CDA), aan. Namens FNV Bondgenoten voert hoofdbestuurder Anja Jongbloed het woord.

Vooruitlopend op de marktingreep zijn al twee suikerfabrieken uit productie genomen. Daardoor zijn in Puttershoek (Suiker Unie) en CSM (Breda) al respectievelijk 135 en 75 vaste banen gesneuveld. De fabrieken zullen in het najaar, bij de bietenoogst, niet meer operationeel zijn.

De Europese Commissie stelt voor om de bescherming van de sector te verminderen. Dat gebeurt vooral onder druk van Brazilië dat een zaak bij de wereldhandelsorganisatie WTO aanspande en won.

"Eerlijke wereldhandel is een goede zaak. Maar we kunnen wel wat doen om de negatieve sociale gevolgen te verzachten", zegt vakbondsbestuurder Gerard Roest.

FNV Bondgenoten lobbyt in Brussel om de politiek te overtuigen de maatregelen geleidelijker door te voeren. Kaderleden van de bond brachten daarom al een bezoek aan de Europese hoofdstad om hun zaak te bepleiten.