Gemeente Nijmegen

Jongeren gezocht voor toezicht

De gemeente Nijmegen start volgende week met de werving van vijftien jongeren voor een aantal speciale toezichtsteams. Het gaat om jongeren die door lichte vergrijpen in aanraking met de politie zijn geweest. Zij worden opgeleid tot toezichthouder en leren zo om te gaan met maatschappelijke verantwoordelijkheid.

De opleiding van deze jongeren begint na de zomervakantie. Zij zullen een jaar lang 12 tot 14 uur per week toezicht houden op plekken waar leeftijdgenoten van hen regelmatig voor overlast zorgen. Zij leren de verantwoordelijkheid op zich te nemen in dergelijke gevallen, adequaat op te treden en hun leeftijdgenoten tot de orde te roepen.

Hiervoor krijgen de jongeren een opleiding op het ROC. Daarnaast worden ze in de praktijk begeleid door medewerkers van de politie, het bureau Toezicht van de gemeente Nijmegen, Novio en de Grift.

De jongeren worden ingezet in winkelcentrum Notenhout en de omgeving Neerbosch-Oost, winkelcentrum Hatert en omgeving, winkelcentrum Dukenburg en omgeving, de lijndiensten van Novio naar Neerbosch-Oost, Hatert en Dukenburg en bij evenementen.

In een later stadium van hun opleiding kunnen de jongeren tevens worden ingezet als vrijwilliger in buurthuizen. Ook wordt hen gevraagd voorlichting te geven op basisscholen.

Voor geïnteresseerde jongeren wordt maandag 27 juni een informatieavond gehouden. Daar krijgen zij en hun ouders of verzorgers uitleg over het project. De informatieavond begint om 20.00 uur en wordt gehouden in het ROC-gebouw aan de Energieweg 35 in Nijmegen.

Geïnteresseerde media kunnen zich aanmelden bij de afdeling persvoorlichting van de gemeente Nijmegen.