Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Amersfoort, 20 juni 2005

Kamp Amersfoort overtuigend winnaar van de Architectuurprijs Amersfoort 2005

Op vrijdag 17 juni j.l. is door Noud de Vreeze, voormalig directeur van het Stimuleringsfonds voor Architectuur in Rotterdam, de Architectuurprijs Amersfoort 2005 uitgereikt aan de architecten van Kamp Amersfoort. Voor het publiek, dat vanaf zondag 8 mei in Rietveldpaviljoen De Zonnehof zijn stem heeft kunnen uitbrengen op tien voorgeselecteerde, genomineerde architectuurprojecten van de afgelopen twee jaar, was het nieuwe ontvangstgebouw van de gedenkplaats Kamp Amersfoort de absolute favoriet. Kamp Amersfoort scoorde hoog op alle criteria (is het gebouw mooi of lelijk; hoe is het materiaalgebruik en de detaillering van het project; hoe is de verhouding tussen vorm en functie en hoe ligt het project in zijn omgeving).

Kamp Amersfoort (opgeleverd in 2004) van opdrachtgever Stichting Nationaal Monument Kamp Amersfoort is een ontwerp van architectenbureau INBO uit Woudenberg en Adviesbureau Haver Droeze BNT (landschapsarchitectuur) uit Amersfoort, die een groot deel van de herinrichting van het kampterrein voor haar rekening heeft genomen.

Citaten uit het voorselectie-rapport van de Architectuurwerkgroep van De Zonnehof:
Vorm in verhouding tot functie van het project
Het gebouw is zeer sober en terughoudend vormgegeven, geïnspireerd op de symbolische, emotionele zeggingskracht van de plek. Er is een boeiende samenspraak tussen de beladen, historische plek en de moderne architectuur. Materiaalgebruik en detaillering van het project
Er is sprake van duurzaam materiaalgebruik met een grote soberheid die niet afleidt. De geroeste 'huid' van het gebruikte cortenstaal draagt daartoe bij. De zware toegangsdeur is fraai in het ontwerp opgenomen. Relatie van het project met de plek
Het gebouw is landschappelijk goed ingepast. Het ligt als het ware verscholen in het bos. Doordat het oploopt in hoogte, door zijn vorm (driehoekig), in combinatie met het begroeide dak wordt het moeiteloos opgenomen in het landschap.
Publiciteit rond tentoonstelling Architectuurprijs Amersfoort 2005

Bezoekers van de tentoonstelling 'Het allermooiste van de stad, Architectuurprijs Amersfoort 2005' in Rietveldpaviljoen De Zonnehof hebben op een originele wijze hun stem kunnen uitbrengen. In een verrassende driedimensionale opstelling in het paviljoen werden alle projecten in tekst, beeld en materiaal getoond en het stemmen was een belevenis op zichzelf. Foto's van de landelijk bekende architectuurfotograaf Jeroen Musch completeerden de expositie.
De tentoonstelling ging vergezeld met een speciale bijlage van de Amersfoortse Courant. Op diverse plaatsen in de stad waren architectuurpresentaties te zien en Omroep Amersfoort wijdde een speciale, vierdelige serie aan de Architectuurprijs, waarin alle genomineerde architectuurprojecten in beeld werden gebracht.

De Architectuurprijs Amersfoort is een gezamenlijk initiatief van de Amersfoortse Courant en De Zonnehof, centrum voor moderne kunst en wordt ondersteund door LATEI projectontwikkeling, het Stimuleringsfonds voor architectuur te Rotterdam en de gemeente Amersfoort.

EINDE BERICHT

/////////////////