Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Ministerie van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid

Aan de voorzitter van de Tweede Kamer Postbus 90801 der Staten Generaal 2509 LV Den Haag Anna van Hannoverstraat 4 Binnenhof 1a Telefoon (070) 333 44 44 Fax (070) 333 40 33 www.szw.nl

Contactpersoon Ons kenmerk AM/SAM/05/ Doorkiesnummer Datum E-mail

Onderwerp Onderzoek Arbeidsinspectie naar machineveiligheid
bij sw-bedrijven

Op 22 maart jl. heb ik tijdens het mondelinge vragenuur in uw Kamer vragen beantwoord over het onderzoeksrapport van de Arbeidsinspectie naar machineveiligheid in sw-bedrijven. Bij deze gelegenheid heb ik uw Kamer toegezegd de sw-sector (sw-bedrijven en gemeenten) te zullen aanspreken op hun verantwoordelijkheid in deze. In deze brief doe ik u verslag van de gesprekken met en tussen de verschillende partijen die de afgelopen maanden hebben plaatsgevonden en de afspraken die daarbij gemaakt zijn. Ook in het recent gehouden Algemeen Overleg met uw Kamer, d.d. 8 juni jl. inzake arbozaken, heb ik u hierover reeds kort geïnformeerd.

In een gesprek over het onderzoek met de brancheorganisatie Cedris heb ik aangedrongen op het nemen van spoedige maatregelen door de sw-bedrijven om de door de Arbeidsinspectie geconstateerde tekortkomingen aan te pakken. Cedris heeft aangegeven de uitkomsten uit het onderzoeksrapport zeer serieus te nemen en de leden aan te zullen spreken op hun verantwoordelijkheid. Cedris heeft op regiobijeenkomsten voor directies van sw-bedrijven in het kader van het arboconvenant inmiddels uitvoerig aandacht besteed aan het onderzoeksrapport van de Arbeidsinspectie alsook aan de noodzaak tot verbetering van arbeidsomstandigheden en terugdringing van ziekteverzuim in den brede. Daarnaast heeft de Arbeidsinspectie op 19 mei jl. afspraken gemaakt met VNG en Cedris. De Arbeidsinspectie zal de branche informeren over goede voorbeelden van een effectieve aanpak die tijdens de komende inspecties worden waargenomen. De inspecteurs zullen tevens tijdens de inspecties het management wijzen op initiatieven die op brancheniveau (o.a. in het kader van het arboconvenant) worden genomen en het belang van aansluiting door bedrijven bij het Programma Versterking Arbeidsveiligheid, dat vanuit het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid is opgestart.

Ook tijdens Bestuurlijk Overleg met de VNG op 28 april jl. heb ik het onderzoeksrapport van de Arbeidsinspectie aan de orde gesteld. Tijdens een bespreking van het onderzoeksrapport in de Commissie Sociale Zaken en Werkgelegenheid van de VNG heeft de VNG samen met

Ons kenmerk AM/SAM/05/38925
Datum 20 juni 2005

Cedris een actieplan aangenomen. Op dit moment wordt gewerkt aan de implementatie van dit actieplan in de sw-bedrijven. In dit actieplan wordt onder andere extra aandacht besteed aan het toezicht op het gebruik van machines en het instrueren van het personeel dat de machines bedient. De hierboven gemaakte afspraken met de Arbeidsinspectie en deelname aan het Programma Versterking Arbeidsveiligheid maken onderdeel uit van het actieplan. Daarnaast zal de VNG bij regiobijeenkomsten aandacht vragen voor de uitkomsten van het onderzoeksrapport van de Arbeidsinspectie en goede voorbeelden uit de dagelijkse praktijk ten aanzien van veiligheid op de werkvloer verzamelen en vervolgens uitdragen.

Gezien de ernst van de geconstateerde tekortkomingen heb ik de Arbeidsinspectie opdracht gegeven de inspectiedruk bij de sw-bedrijven op te voeren. Zo zal de Arbeidsinspectie al in september 2005 vervolginspecties houden bij sw-bedrijven waar de grootste tekortkomingen zijn geconstateerd. Aanvankelijk zouden deze vervolginspecties in 2006 plaatsvinden. In september zal de Arbeidsinspectie starten met het inspecteren van die bedrijven waar (al dan niet preventieve) stilleggingen van onveilige machines hebben plaatsgevonden tijdens de vorige inspectie. Bij deze vervolginspecties zal duidelijk worden welke verbeteringen het actieplan van VNG en Cedris in de sw-bedrijven te zien hebben gegeven. Tevens zal de Arbeidsinspectie bij dit vervolgonderzoek de inspecties op een aantal punten intensiveren door ook te kijken naar andere machines dan die in het vorige project zijn geïnspecteerd en zullen ook inspecties worden uitgevoerd op de veiligheid, het toezicht en het onderricht met betrekking tot machines. Mochten er ondanks deze maatregelen de komende periode ongevallen plaatsvinden, dan zal de Arbeidsinspectie in haar ongevalsonderzoek extra nadruk leggen op de mogelijk structurele oorzaken die aan het desbetreffende ongeval ten grondslag hebben gelegen, zoals onvoldoende toezicht en gebrekkige instructie van het personeel. Het desbetreffende bedrijf zal intensief benaderd worden om de kans op herhaling te verkleinen.

Gezien de wijze waarop zowel VNG als Cedris hebben gereageerd op de bevindingen van de Arbeidsinspectie en het feit dat door VNG en Cedris direct met alle betrokkenen concrete verbetermogelijkheden in gang zijn gezet, hoop en verwacht ik dat de kans op herhaling bij de vervolginspecties aanzienlijk zal blijken te zijn afgenomen.

Zodra ik beschik over de uitkomsten van de vervolginspecties van de Arbeidsinspectie informeer ik uw Kamer daarover.

De Staatssecretaris van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid,

(H.A.L. van Hoof)

---