Ingezonden persbericht


Amsterdam, 20 juni 2005

Kinderen doen cultuur liever zelf

Op donderdag 16 juni presenteerde communicatiebureau JuniorSenior, gespecialiseerd in kids- en jongerenmarketing, tijdens de 'Dag van de cultuureducatie' in het Spoorwegmuseum in Utrecht de resultaten van een onderzoek naar de cultuurvoorkeuren van kids en jongeren. Aan dit online onderzoek, dat het bureau onlangs samen met Cultuurnetwerk Nederland, expertisecentrum voor cultuureducatie, uitvoerde, deden bijna 2500 kinderen en jongeren mee, in leeftijd variërend van 6 tot 18 jaar.

Uit de resultaten van het onderzoek blijkt dat kinderen en jongeren regelmatig een bezoekje brengen aan een museum, theater of bioscoop. Ook hebben zij een duidelijke mening over wat wel en niet leuk is. 'Zelf dingen kunnen doen', blijkt de succesfactor voor een cultureel uitje.

Andere belangrijke conclusies uit het onderzoek:


* Televisie is de belangrijkste bron van informatie over kunst en cultuur, school staat op de tweede plaats.


* Veel kinderen en jongeren kennen musea en theaters bij naam. Bij musea zijn het Rijksmuseum, NEMO en het Van Gogh museum het bekendst. Bij de theaters is Carré het bekendste. Verder valt op dat kinderen en jongeren vooral het theater uit hun eigen plaats of regio kennen.


* Jonge kinderen gaan het liefst met hun ouders naar een museum of theater, oudere kinderen kiezen voor een bezoek met vrienden. Voor de bioscoop geldt dat alle kinderen het liefst met vrienden gaan. Op latere leeftijd is de verkering het meest ideale gezelschap.


* Wanneer kinderen zelf een tentoonstelling of voorstelling zouden mogen maken, zouden zij kiezen voor themas als: liefde, dieren, muziek, geschiedenis (Middeleeuwen, Oude Grieken, Egypte en Tweede Wereldoorlog). Maar opvallend vaak kiezen zij ook voor themas als pesten, armoede, oorlog, familieproblemen, godsdienst, leven op straat en botsende culturen.

De 'Dag van de cultuureducatie' is een initiatief van Cultuurnetwerk Nederland, expertisecentrum voor cultuureducatie. Tijdens de Dag praatten ruim 225 vertegenwoordigers van onder andere musea, theater- en dansgezelschappen, bibliotheken, erfgoedhuizen, podia, orkesten en filmtheaters over cultuureducatie voor 4 tot 12-jarigen. Een uitgebreid verslag is vanaf begin juli gratis te downloaden op http://www.dagvandecultuureducatie.nl/. Begin 2006 vindt de volgende Dag van de cultuureducatie plaats.