Ministerie van Financiën

Persbericht

PERS-2005-083

Den Haag, 20 juni 2005

Nieuwe 10-jarige lening via Dutch Direct Auction

Dinsdag 21 juni introduceert het Agentschap van het ministerie van Financiën een nieuwe 10-jarige benchmark lening via de Dutch Direct Auction (DDA).

Deze veilingmethode heeft als doel de lening direct bij de eindbelegger te plaatsen. De DDA is een veilingmethode waarmee een groot bedrag in één keer geplaatst kan worden waarbij een groot deel van de uitgifte bij de real money accounts terecht komt, zoals centrale banken, verzekeringsmaatschappijen, pensioenfondsen en overige vermogensbeheerders. Het Agentschap beoogt met de aankomende DDA ten minste 4 miljard euro in een keer te plaatsen. De nieuwe 10-jarige benchmark lening heeft een coupon van 3,25% en loopt af op 15 juli 2015 (lange eerste coupon). De lening zal door heropeningen nog dit jaar een volume bereiken van ten minste 10 miljard euro. Zo lang deze omvang van 10 miljard euro nog niet is bereikt, wordt de liquiditeit gegarandeerd door de repo-faciliteit waarover Primary Dealers beschikken.

De DDA begint dinsdagochtend 21 juni om 10.00u met een initiële spread guidance van 2,5-5 basispunten. De 10-jarige staatslening zal worden geprijsd ten opzichte van de Duitse Bund aflopend in juli 2015 met een coupon van 3,25%. Vanaf de opening van de veiling om 10.00 uur kunnen beleggers biedingen inleggen via een Primary Dealer van hun keuze. Deelname van individuele beleggers is vertrouwelijk, aangezien alleen het Agentschap inzage heeft in het veilingboek.

De spread guidance kan gedurende de veiling door het Agentschap worden aangepast, maar zal uiterlijk om 15.00 uur definitief worden vastgesteld. De veiling duurt tot uiterlijk 17.00 uur. Het Agentschap heeft de mogelijkheid om het boek eerder te sluiten indien dit nodig is om het toewijzingspercentage beter te reguleren. Tijdens de veiling geldt een maximum bieding van ¤ 250 mln. Dit maximum kan gedurende de veiling worden aangepast, ook weer met het oog op het toewijzingspercentage.

Nadat het boek gesloten is, wordt de cut-off spread bepaald. De DDA is een uniforme prijsveiling, wat betekent dat alle beleggers dezelfde prijs betalen. De toewijzing vindt plaats op basis van vooraf bekendgemaakte regels, zodat sprake is van een volledig transparant veilingproces. Op de cut-off spread krijgen 'real money accounts' voorrang boven zogenoemde 'trading accounts' zoals banken en hedge funds. Om liquiditeit in de secundaire markt te waarborgen, behoudt het Agentschap zich het recht voor om 20% van de uitgifte toe te wijzen aan trading accounts. De nieuwe lening zal op woensdag 22 juni tussen 10.00 en 12.00 uur worden geprijsd.