Gemeente Barendrecht

Persbericht Gemeente Barendrecht

Raad neemt 27 juni principebesluit over voorstellen college

Barendrecht alleen met aanpassing van taken financieel gezond

BARENDRECHT (maandag 20 juni 2005) ­ Het college van burgemeester en wethouders legt de ge- meenteraad 26 maatregelen voor om tot een sluitende meerjarenbegroting te komen. Tussen de maat- regelen zitten enkele ingrijpende voorstellen, waaronder het verminderen van subsidies aan maat- schappelijke instellingen, het versoberen van het monumentenbeleid en het mogelijk schrappen van de geplande bibliotheek in Carnisselande. Daarnaast leiden de voorstellen tot een vermindering van zowel taken als 16 arbeidsplaatsen in de gemeentelijke organisatie. De maatregelen zijn noodzakelijk, omdat het financieel meerjarenperspectief van de gemeente een tekort van bijna 4 miljoen euro per jaar laat zien vanaf 2009. Op maandag 27 juni neemt de gemeenteraad tijdens een openbare vergade- ring een principebesluit over welke voorstellen van het college van b&w worden verwerkt in de con- cept-meerjarenbegroting 2006-2009.

De dekkingsvoorstellen van het college maken onderdeel uit van de Takendiscussie die de gemeente voert. Met de Takendiscussie willen de gemeenteraad en het college van burgemeester en wethouders een duidelijk inzicht krijgen in het nut en de noodzaak van alle gemeentelijke taken en het gewenste ambitieniveau. Hier- voor zijn de afgelopen maanden alle circa 90 taken van de gemeente onder de loep genomen. Een groot deel van deze taken is de gemeente wettelijk verplicht om uit te voeren en hierbij is het dus niet mogelijk om te bezuinigen. Vervolgens is bij de resterende taken gekeken naar het kwaliteitsniveau. Uiteindelijk zijn 23 van de 90 gemeentelijke taken uitgebreid onderzocht op mogelijke besparingen, waarbij is vastgesteld welke taken de gemeente kan verminderen, aanpassen, uitbesteden of stopzetten. Omdat alleen het resultaat van de Ta- kendiscussie onvoldoende is om de meerjarenbegroting sluitend te krijgen, legt het college de raad nog een aantal aanvullende maatregelen voor. Hierbij gaat het onder meer om de eenmalige inzet van reserves, het verwerven van extra inkomsten uit leges door de ontwikkeling van bedrijventerreinen en het dusdanig inrichten van het Noordelijk Park in Carnisselande dat de gemeente het extensief kan onderhouden.

Prioriteiten stellen
Het college heeft bij het opstellen van de dekkingsvoorstellen duidelijke keuzes gemaakt. Zo wil het college de tekorten niet dekken door het verhogen van gemeentelijke belastingen en heffingen. Daarnaast kwam uit de Takendiscussie naar voren dat de gemeente ook kan bezuinigen door het stopzetten van het schoolzwemmen en het sluiten van theater Het Kruispunt. Het college acht deze bezuinigingen echter niet wenselijk en legt deze dus niet voor aan de gemeenteraad. Wethouder Ett Schoehuizen (Financiën): "Natuurlijk zitten wij liever in een situatie waarin het niet nodig is om ingrijpende maatregelen te nemen, maar de realiteit is anders. Hoewel we de effecten voor bewoners zoveel mogelijk willen beperken en de lasten niet willen verhogen, kun- nen we voor een sluitende en gezonde meerjarenbegroting ook niet langer putten uit reserves of incidentele middelen. Het college kiest nu duidelijk voor structurele oplossingen die leiden tot een financieel gezonde gemeente." De voorstellen van het college leiden tot dusdanige besparingen dat de gemeenteraad zelfs enige ruimte heeft om keuzes te maken. Zo kan de raad bepaalde voorstellen tot taakombuiging pas in een later jaar laten ingaan of de ruimte inzetten voor incidenteel nieuw beleid.

Inspraak
Nadat de gemeenteraad op 27 juni een principebesluit heeft genomen over de dekkingsvoorstellen, start ver- volgens de inspraakprocedure. Organisaties maar ook individuen kunnen hierbij hun reactie op de maatrege- len geven. Organisaties die directe gevolgen ondervinden van de dekkingsvoorstellen worden door de ge- pagina 1 van 2

meente schriftelijk geïnformeerd over de inspraakmogelijkheden. Uiteindelijk neemt de gemeenteraad in okto- ber tijdens de begrotingsbehandeling een definitief besluit over de oplossingen voor het dreigende tekort.

Noot voor de pers,