Ingezonden persbericht


Kangoeroewoning realistisch alternatief?

Nederland vergrijst, het aantal ouderen neemt toe. Daarmee zal de komende jaren de vraag naar woningen voor ouderen al dan niet inclusief zorg stijgen. Daarnaast nemen de laatste tijd de klachten over slechte zorg in verzorgings- en verpleegtehuizen flink toe. Redenen om te zoeken naar realistische alternatieven voor ouderenhuisvesting. Eén van die alternatieven is de zogeheten kangoeroewoning. In Nederland woont bij slechts 2% van de mensen van 45 jaar en ouder momenteel één of beide ouders in huis (Bron: Carp nr. 8). Dit percentage zou de komende jaren met behulp van kangoeroewoningen flink kunnen gaan stijgen. USP voerde de afgelopen weken een onderzoek uit onder meer dan 1000 panelleden van DeelUwMening.nl naar hun mening over dit alternatief.

Allereerst is aan de respondenten boven de 45 gevraagd, wanneer men niet meer zelfstandig kan wonen, waar dan de voorkeur naar uit gaat. Uit onderstaande figuur blijkt dat het overgrote deel van de respondenten boven de 45 jaar zegt, dat als men niet meer zelfstandig kan wonen, men de voorkeur heeft voor een verzorgingstehuis boven de optie om iemand (familie) in eigen huis te krijgen of bij kinderen in huis te gaan wonen.

©2005 USP MARKETING CONSULTANCY

Ook is aan de groep respondenten boven de 45 jaar gevraagd of men denkt dat hun kinderen hen mogelijk in de toekomst, wanneer men niet meer zelfstandig kan wonen, in huis zouden willen nemen. Van de respondenten tussen de 45 en 54 jaar zegt 78% dat de kinderen dat niet zouden doen. Bij de respondenten boven de 55 jaar zegt zelfs 84% dat de kinderen dat niet zouden doen. Belangrijkste redenen die hiervoor gegeven worden, zijn niet dat de kinderen het niet zouden willen, maar het feit dat men zelf de kinderen niet wil belasten en niet wil inbreken in de privacy van de kinderen of dat de kinderen er gewoonweg geen ruimte voor hebben.

Aan de respondenten onder de 45 jaar is gevraagd of men in de toekomst, wanneer de ouders niet meer zelfstandig kunnen wonen, men de ouders in huis zou willen nemen. Uit de navolgende figuur blijkt dat toch ongeveer de helft van de respondenten zegt dat eventueel wel te willen.

©2005 USP MARKETING CONSULTANCY

Voorwaarden die worden gegeven voordat men ouders in huis zou willen nemen zijn dat de ouders dan wel een eigen leefruimte zouden moeten hebben of dat men dit alleen wil doen als de reguliere zorg te kort schiet. Aanvullend is gevraagd of men de ouders in huis zou willen nemen als de situatie in verzorgings- en verpleeghuizen verslechtert. Van de respondenten onder de 34 jaar zegt dan maar liefst 75% de ouders wel in huis te willen nemen en tussen de 35 en 44 jaar 65%.

Een alternatief op huisvestingsgebied, is de kangoeroewoning. Een kangoeroewoning is een groot huis met een zelfstandige, kleinere woning, als een buidel van een kangoeroe, op de begane grond eraan vast. Het idee hierachter is samenwonen, maar dan zonder echt samen te wonen. Aan de respondenten is gevraagd of zij het idee van een kangoeroewoning een goed alternatief vinden. De resultaten zijn weergegeven in onderstaande figuur.

©2005 USP MARKETING CONSULTANCY

Het blijkt dat ondanks het feit dat het bij kinderen in huis gaan wonen voor veel respondenten boven de 45 jaar geen optie was, het merendeel van de respondenten wel positief tegenover de kangoeroewoning staat. Slechts een klein gedeelte van de respondenten vindt dit echt een slecht idee. Dit komt met name door het feit dat men zeker niet bij de kinderen zou willen wonen (voor respondenten boven de 45 jaar) of niet de ouders in huis zou willen nemen (voor respondenten onder de 45 jaar). De belangrijkste voordelen die men ziet van een kangoeroewoning is dat ouders toch hun zelfstandigheid zo lang mogelijk kunnen behouden, maar ook dat de privacy zowel van de ouders als van de kinderen en eventuele kleinkinderen meer gewaarborgd wordt dan als ouders echt in huis komen wonen. Een kanttekening die wel door een aantal respondenten wordt gemaakt is dat wanneer er echte medische hulp aan te pas moet komen, men toch afhankelijk zal blijven van een 'externe' partij.

Uit het onderzoek van USP blijkt dat voor consumenten de kangoeroewoning dus wel degelijk een alternatief is. Het blijkt in Nederland echter niet eenvoudig om een kangoeroewoning te bouwen. De huizen zijn namelijk groot en passen vaak niet binnen de percelen. Het ombouwen van een bestaand, doorsnee Vinex-huis is bijna onmogelijk en banken zijn nog terughoudend in het verstrekken van hypotheken voor nieuw te bouwen kangoeroewoningen. Ook corporaties zitten niet echt te wachten op kangoeroewoningen, omdat ze bang zijn met een half onbewoond pand te blijven zitten als de ouders overlijden. Wil dit alternatief dus daadwerkelijk een realistisch alternatief worden, dan zal voor deze elementen een oplossing gevonden moeten worden.

Met vragen kunt u terecht bij ir. Veerle Janssen
De auteur is verbonden aan het onderzoeks- en marketingadviesbureau USP Marketing Consultancy te Rotterdam. USP voert continu marktonderzoek voor toeleveranciers, brancheorganisaties en uitgevers binnen de bouw, woon en vastgoed uit. Wanneer u meer informatie wenst over USP kunt u kijken op www.usp-mc.nl of bellen naar (tel: 010-2066900).

---- --