Gemeente Capelle a/d IJssel

|                                                                              |
Persbericht

datum:
20 juni 2005
nummer:

102
|                                                                              |
Definitieve locatie stedelijk jongerencentrum Pelikaanweg 3

De gemeente had het voornemen een stedelijk jongerencentrum te realiseren op de percelen grond aan de Pelikaanweg, gelegen tussen de schoolgebouwen van het IJsselcollege en het Comenius College. Dit was niet mogelijk. Er komt aan diezelfde weg op nummer 3, door het vertrek van de onderbouw Eben Haëzer, grond vrij inclusief een schoolgebouw. Het college besloot die locatie aan te wijzen als de locatie voor het te realiseren jongerencentrum.

Keuze
De bouw van het jongerencentrum op het perceel grond tussen het IJsselcollege en het Comenius College bleek niet mogelijk, omdat het IJsselcollege hieraan niet wilde meewerken. Het IJsselcollege is juridisch eigenaar van de grond. Er heeft zich aan de Pelikaanweg een nieuw alternatief aangediend. Het betreft het huidige schoolterrein Pelikaanweg 3 waar de onderbouw Eben Haëzer (tussen telefooncentrale en Comenius College) is gehuisvest. Omdat de onderbouw met ingang van het schooljaar 2005-2006 overgaat naar de hoofdlocatie aan de Duikerlaan, komt een perceel grond van circa 2.600 m² vrij, inclusief schoolgebouw. De helft van het terrein zal worden benut voor een uitbreiding van het Comenius College. Dit houdt in dat een terrein van 1.300 m² beschikbaar is voor het jongerencentrum. Omdat de argumenten die destijds golden voor het centrum aan de Pelikaanweg naast het IJsselcollege ook van toepassing zijn op de Pelikaanweg 3, heeft het college besloten om die locatie aan te wijzen als de locatie voor het te realiseren jongerencentrum.

Argumenten
De locatie aan de Pelikaanweg ligt centraal. Het is gesitueerd in de nabijheid van het stadscentrum en goed bereikbaar. Bovendien is deze locatie, met de Pelikaanweg als toegangsweg, gelegen tussen scholen en andere openbare gebouwen. Dit houdt in dat omwonenden zich op grotere afstand bevinden, waardoor verkeers- en geluidshinder voor omwonenden kan worden vermeden. De gebouwen aan de Pelikaanweg fungeren daarbij als een soort buffer. Goede bouwkundige voorzieningen moeten daarnaast zorgen dat er geen sprake is van geluidsoverlast. Hieraan zal met name bij de opzet van het bouwplan nadrukkelijk aandacht worden besteed. De gemeente ziet in de aanwezigheid van de beide scholen voor voortgezet onderwijs een duidelijke meerwaarde. Enerzijds door de directe aanwezigheid van de jongeren zelf, anderzijds omdat er daardoor interessante mogelijkheden kunnen ontstaan voor samenwerking. Het bestemmingsplan laat de bouw van het jongerencentrum op deze plaats toe.

Informatiebijeenkomst
De bewoners zijn uitgenodigd voor een informatiebijeenkomst op donderdag 30 juni aanstaande om 20.00 uur in de raadzaal in het gemeentehuis, Rivierweg 111.

Bijlage: brief aan omwonenden Pelikaanweg.


---



Gemeente Capelle a/d IJssel