Ministerie van Defensie


---


---

Veteranenzorg nog verder aangescherpt

20-6-2005 17:08:00

Staatssecretaris Van der Knaap laat meer wetenschappelijk onderzoek verrichten naar problemen waarmee uitgezonden militairen te maken kunnen krijgen. Ook gaat Defensie nagaan of jongere militairen kwetsbaarder zijn voor eventuele negatieve gevolgen van een uitzending dan hun wat oudere collegas. In het overleg over de Veteranennota met de Tweede Kamer zegde de bewindsman verder toe dat hij binnen twee jaar de registratie van veteranen rond probeert te krijgen.

Defensie hoopt via een nieuwe opzet van de veteranenzorg meer oud-militairen te kunnen bereiken die last hebben gekregen van onverklaarbare lichamelijke klachten of van psychische problemen.

Van der Knaap benadrukte tijdens het overleg dat Defensie een zorgplicht heeft ten opzichte van elke uitgezonden militair. De nota, de tweede sinds 1989, gaat echter niet alleen om een betere opvang te creëren voor probleemgevallen. Verreweg de meeste uitgezonden militairen zitten goed in hun vel en zijn blij met de opgedane ervaringen.

Er is echter ook een groep waarmee het minder goed gaat. Ongeveer twintig procent van hen heeft na terugkeer last van onverklaarbare klachten. Bij een deel verdwijnen die weer, maar circa drie tot vijf procent blijft kampen met ernstige problemen. In 2004 werden omstreeks 7000 militairen uitgezonden.