Socialistische Partij

Verbetering luchtkwaliteit: 3 stappen gezet, 7 te gaan

20-06-2005 * Het kabinet heeft eerste stappen gezet naar schonere lucht door enkele maatregelen te nemen die ook in het Tienpuntenplan Verkeersemissies van de SP staan. Krista van Velzen is hoopvol gestemd dat het kabinet eindelijk de slechte luchtkwaliteit in Nederland serieus gaat nemen. "Er worden goede stappen gezet, maar het blijft te langzaam gaan."

Vorig jaar presenteerde de SP een Tienpuntenplan Verkeersemissies, dat doorgerekend werd door het RIVM. Dit plan liet zien dat de aanpak van de luchtkwaliteit helemaal niet zo ingewikkeld en onhaalbaar is als het kabinet doet voorkomen.

Naar aanleiding van het debat over verkeersemissies nam de Tweede Kamer een motie van Van Velzen aan die aandrong op een kerosineheffing voor vliegverkeer in Europa. Nu gaat het kabinet roetfilters op auto's en vrachtwagens subsidiëren, de snelheid op meer knelpunten verlagen en overheidswagens als bussen en vuilniswagens op schone brandstof laten rijden.

Krista van Velzen Van Velzen: "Drie ideeën worden uitgevoerd, nog zeven te gaan. Ik zou graag zien dat in ieder geval gebouwen voor kwetsbare groepen, zoals bejaardenhuizen en lagere scholen, op veilige afstand van snelwegen zouden staan. Ook moet het openbaar vervoer sterk worden verbeterd. Maar goed, ik heb in mijn jaren in de Kamer geleerd dat de bewindslieden een tandje langzamer zijn dan de SP".