Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

20-6-2005

De gemeente Zwijndrecht voert het toezicht op de naleving van bouwregelgeving en bestemmingsplannen onvoldoende uit. Dit is één van de belangrijkste conclusies van een onderzoek van de VROM-Inspectie. De inspectie heeft in het najaar van 2004 onderzoek gedaan naar de uitvoering door de gemeente van haar taken op het gebied van wonen, ruimte en milieu.

Uitkomst onderzoek
De VROM-Inspectie heeft in het onderzoek gekeken naar de manier waarop Zwijndrecht de taken op het gebied van wonen, ruimte en milieu uitvoert. Dit betreft onder andere het opstellen van bestemmingsplannen en de afgifte van bouw-, gebruiks-, en milieuvergunningen, inclusief de handhaving daarvan. Een belangrijk deel van de taken voert de gemeente naar behoren uit. Toezicht en handhaving van bouwregelgeving en bestemmingsplannen moeten wel verbeterd worden. De inspectie vindt het noodzakelijk dat de gemeente het toezichts- en handhavingsbeleid actualiseert en dat de capaciteit voor deze taken wordt uitgebreid. Dit moet leiden tot meer controles op bouwplaatsen en het voorkomen en herstellen van illegale situaties. Andere belangrijk knelpunt is de ouderdom van veel bestemmingsplannen. Ook dit kan leiden tot allerlei ongewenste ontwikkelingen in de gemeente.

Maatregelen
De VROM-Inspectie heeft de uitkomsten van het onderzoek besproken met de verantwoordelijke wethouder. Inmiddels heeft het College van B&W een plan van aanpak met maatregelen opgesteld. Dit plan voorziet er onder meer in dat de formatie voor toezichts- en handhavingstaken op peil wordt gebracht en dat de verouderde bestemmingsplannen voor 2010 worden geactualiseerd. De inspectie vindt dat de gemeente hiermee de juiste stappen zet voor het verbeteren van de situatie.

Download

* Rapport VROM-Inspectie:
http://www.vrom.nl/docs/VI_Zwijndrecht_2004.pdf (pdf, KB)