VVD



Nieuws

20 jun 2005 - Beter geen compromis dan een
slecht compromis

Volgens VVD-woordvoerder Hans van Baalen is het in het Nederlands belang dat er nu geen overeenstemming over de Europese meerjarenbegroting 2007-2013 is bereikt. Beter geen compromis dan een slecht compromis, waarbij Nederland het gelag had moeten betalen.

De VVD vertrouwt erop dat het Britse EU-voorzitterschap vanaf 1 juli aanstaande in staat is een accoord over de Europese begroting te bereiken. De VVD steunt Blair, die de Britse korting op de afdrachten aan de EU, de zogenaamde "rebate", wil inruilen voor een algemene regeling voor buitensporige netto-betalers, waaronder Nederland, gekoppeld aan het saneren van de landbouw-uitgaven en andere Europese subsidies. Groot-Brittannië en Nederland hebben als handelsnaties met een liberale markteconomie geen belang bij het voortbestaan van de Europese subsidiecultuur, die concurrentie en vooruitgang remt. Onze beide landen moeten het, volgens Van Baalen, hard spelen.

Chirac en Schröder zijn "old men in a hurry", die de toekomst van de Europese samenwerking voor hun eigen electorale belangen op korte termijn in de waagschaal stellen. Desnoods moet een accoord over de Europese begroting worden uitgesteld tot na de Duitse verkiezingen. Er is voldoende tijd. De VVD wil die tijd optimaal gebruiken.