VVD



20 jun 2005 - Uitgezonden militairen moeten status veteraan krijgen

Vandaag hebben de leden van de vaste kamercommissie Defensie zich met staatssecretaris Van der Knaap gebogen over de Veteranennota. In deze nota wordt het beleid van Defensie ten aanzien van Veteranen uiteengezet. In het Nota-overleg kregen de commissieleden de mogelijkheid te debatteren over de beleidsinitiatieven voor de uitvoering daarvan.

Er is substantiële vooruitgang geboekt, maar er blijft een aantal belangrijke, niet geadresseerde problemen. Jelleke Veenendaal, woordvoerder namens de VVD, heeft de staatssecretaris gevraagd de definitie van veteranen aan te passen. Op dit moment worden alleen gewezen militairen (niet meer in actieve dienst) beschouwd als veteraan. De VVD is van mening dat iedereen die uitgezonden is geweest een veteraan is, dus ook militairen die nog in actieve dienst zijn. Van der Knaap gaf in reactie hierop aan er voor te voelen om actieve militairen veteraan te maken, maar niet om buitenlanders, zoals het CDA wilde, daarbij te betrekken.

De VVD heeft de staatssecretaris ook expliciet gevraagd de veteranenregistratie te verbeteren. Er kan hierbij gedacht worden aan een koppeling tussen Defensiepersoneel en de gemeentelijke basisadministratie (GBA). "Het is van groot belang dat we de veteranen in beeld houden en, voor zover nodig, in beeld krijgen. Uiterlijk binnen twee jaar moet dit afgesloten zijn en moet Defensie alle veteranen in beeld hebben, te beginnen met de risicogroepen," aldus Veenendaal. Tijdens het overleg zegde de staatssecretaris toe dat hij de registratie binnen twee jaar vanaf nu zal realiseren.

Tenslotte wil de VVD dat Post Traumatische Stress Stoornis (PTSS) en lichamelijk onverklaarbare klachten als beroepsziekten worden aangeduid in de veteranenzorg.