Robeco

Stefan Bichsel (Robeco) Nieuwe Voorzitter Van EFAMA 20 jun 2005

Stefan Bichsel is door de Algemene Vergadering van EFAMA voor de komende twee jaar tot voorzitter gekozen. Dr. Mathias Bauer is tot vice-president benoemd. EFAMA is de belangenorganisatie van de Europese beleggingsindustrie.

Stefan Bichsel is lid van de directie van de Robeco Groep, waar hij verantwoordelijk is voor de internationale activiteiten. Hij volgt Dr. Wolfgang Mansfeld van het Duitse Union Investment op. Wolfgang Mansfeld was voorzitter van 2002 tot 2005, eerst van de FEFSI, later van EFAMA.

Mathias Bauer is directeur van Raiffeissen Capital Management (RCM) in Wenen. Hij is met name verantwoordelijk voor de niet-Oostenrijkse activiteiten. Sinds 1992 is hij ook voorzitter van de Oostenrijkse Vereniging van Beleggingsfondsen. (VOïG). Hij volgt John Fitzpatrick op, die directeur van Northern Trust Ireland is en dezelfde termijn als Mansfeld diende.

In de komende twee jaar richten Stefan Bichsel en Mathias Bauer zich vooral op de volgende onderwerpen.

De realisatie van een open markt voor de beleggingsindustrie, waaronder het bereiken van een gelijk speelveld voor alle spaar- en beleggingsproducten. Binnenkort verschijnt een green paper van de Europese commissie over de staat van de Europese beleggingsindustrie waarop EFAMA zijn commentaar zal geven. Dit document is van groot belang omdat hiermee de discussie wordt geopend of het huidige kader van wet en regelgeving voldoende tegemoet komt aan wat een industrie die diepgaande structurele veranderingen doormaakt, nodig heeft. Versterking van de efficiency van de bedrijfstak en zorgen dat hij mondiaal meer concurrerend wordt. Dit houdt in het werken aan standaardisatie van het totstandkomen van fondsen in de verschillende landen.
Werken aan de traditie van integriteit, het ontwikkelen van best practises en het leveren van een bijdrage aan de bescherming van beleggers. Werken aan de traditie van integriteit. EFAMA werkt nauw samen met de Europese Commissie, het Committee of Europesan Securities Regulators (CESR) en de International Organization of Securities Commissions (IOSCO).
Versterking van samenwerking en communicatie met de Europese Commissie, het Europese Parlement en CESR, maar ook met de belangenverenigingen in de diverse landen en met corporate leden. Speciale aandacht wordt besteed aan de integratie van nieuwe corporate leden.

De algemene doelstelling is om de beleggingsbedrijfstak als een sterke pijler van de financiële industrie neer te zetten, naast banken en verzekeringsbedrijven.

Over EFAMA
EFAMA, voorheen de FEFSI, is de belangenorganisatie van de Europese beleggingsindustrie. EFAMA bestaat uit associaties in 19 EU-landen en in Liechtenstein, Noorwegen, Zwitserland en Turkije en uit corporate leden die samen meer dan EUR 10 triljoen beheerd vermogen vertegenwoordigen, waarvan EUR 5,3 triljoen in 43.000 beleggingsfondsen. Meer informatie op www.efama.org.